Dalajlama: I přes spousty problémů máme obrovské důvody být optimističtějšími

Sestřih projevu dalajlamy na konferenci Forum 2000 (zdroj: ČT24)

Přestože je dnes při pohledu zblízka ve světě mnoho problémů, z širší perspektivy vidíme pozitivní vývoj. Uvedl to na mezinárodní konferenci Forum 2000 tibetský duchovní vůdce dalajlama. Dokladem pozitivních změn je podle něj větší touha po míru i postupný odklon od vnějších hodnot k těm vnitřním. V tomto duchu by se měl měnit i současný vzdělávací systém, uvedl.

Je mi teď 81 let, prožil jsem si za svůj život spoustu problémů a navzdory tomu jsem stále optimistou. Všichni jsme stejné lidské bytosti, proč bychom tedy neměli zůstávat optimističtějšími? Není to nerealistické. Podívejme se na věci holisticky, myslím si, že máme obrovské důvody k tomu, abychom byli optimističtější.
Dalajlama
Tibetský duchovní vůdce

Problémy mělo podle dalajlamy lidstvo od doby, co je na této planetě. „V moderní době, kdy se čas i díky technologiím pohybuje velmi rychle, tak jsou možná jasnější a větší,“ řekl. Jde však pouze o to, jak se na ně díváme.

„Přistupuji k tomu vždy takto. Když se musím vyrovnávat s některými problémy, snažím se podívat z širší, dlouhodobé perspektivy. A pak si myslím, že je tu spousta pozitivních věcí. Podíváme-li se na 20. století, vidíme spoustu pozitivního vývoje,“ uvedl.

Lidstvo je soucitnější a obrací se více k vnitřním hodnotám

K němu podle duchovního vůdce patří i to, že si dnes spousta lidí uvědomuje odpovědnost za vlastní planetu a lidé jsou soucitnější. „Samozřejmě známe neustálý strach, zlobu, hněv, které pojídají náš imunitní systém. Ale zároveň jsme schopni soucitnější mysli, vnitřního klidu a míru, který dokáže zlepšit naši tělesnou kondici, náš rodinný život a také společnost je díky tomu šťastnější,“ sdělil. 

V první půlce 20. století byli podle duchovního vůdce všichni nadšení z technologií, teď se ovšem spousta vědců snaží soustředit na vnitřní hodnoty.

Dalajlama
Zdroj: ČT24

„Dříve ortodoxní vědci popírali existenci mysli nebo vědomí, tvrdili, že je pouze mozek. To se během 20. století změnilo. Tito vědci se v současnosti zabývají i vnitřními hodnotami a říkají: K tomu, abychom dosáhli zdravého těla, je potřeba mít zdravou mysl. To je podle mě pozitivní změna,“ podotkl.

Stejnou proměnou by podle něj měl projít vzdělávací systém. „Myslím si, a často to opakuji, že jedním z nedostatků je existující vzdělávací systém, takzvané moderní vzdělávání, které se věnuje příliš vnějším hodnotám a nesoustředí se dostatečně na vnitřní hodnoty,“ uvedl dalajlama s tím, že dnes už spousta pedagogů a vědců souhlasí, že je potřeba pohlédnout na vzdělávací systém jinak.

Pokud lidstvo bude šťastné a bude žít vzájemně, bude mít i dostatek tělesného komfortu, pak budeme všichni schopni soustředit se také na vnitřní hodnoty. Přinese nám to vnitřní klid, mír a podpoří to také světový mír a nikoli pouze na papíře.
Dalajlama
Tibetský duchovní vůdce

Podle dalajlamy existuje zdravý základ pro optimismus. „Při pesimismu, když se něco stane, tak jsme demoralizováni a pak máme pocit, že všichni lidé jsou negativní, nemáme žádnou naději do budoucna. Ale my bychom měli myslet pozitivněji, lidská přirozenost je soucitná, takže máme naději,“ uvedl.