Hřensko otevírá soutěsky. Zahájení letošní sezony zkomplikoval nejen koronavirus, ale i kůrovec

Hřensko otevírá soutěsky (zdroj: ČT24)

Pro turisty se po pěti měsících otevřely unikátní skalní soutěsky v Hřensku. Přitom dlouho nebylo jasné, jestli sezonu vůbec zahájí. Během jediného léta tu kůrovec zabil stovky smrků. Hrozilo, že začnou padat do údolí. Správa národního parku část stromů nechala vykácet.

Na první návštěvníky tentokrát gondoliéři zvyklí na fronty turistů čekali poměrně dlouho – v páteční ráno měli úplně prázdné přístaviště. Do soutěsek smí totiž zatím stále jen lidé z děčínského okresu a v něm žije asi 130 tisíc lidí. Příjezdovou cestu hlídala policie.

„I kdyby to bylo prodělečné, tak máme za to, že je to určitá služba a tuto chceme podstoupit,“ uvedl starosta Zdeněk Pánek (Soutěsky – věc veřejná).

První návštěvníci dorazili až téměř tři hodiny po otevření soutěsek. Obě rodiny přijely z Děčína. „Teď prostě nikdo, což je paráda,“ komentovala situaci turistka Petra Letovská. „Koukám, že jsme teprve druzí, to mě překvapilo,“ dodal turista Jaroslav Turský.

Dřevokazný hmyz zničil v národním parku stovky stromů

Při plavbě míjeli pokácené kmeny ležící ve vodě a ty byly i v lese cestou sem. Podle gondoliéra se nestačily ještě uklidit – zahájení letošní sezony totiž zkomplikoval nejen koronavirus, ale především kůrovcová kalamita. Dřevokazný hmyz zničil v národním parku stovky stromů. Odumřely a hrozilo jejich zřícení do vody nebo na turistické stezky.

V lednu proto musela správa parku uzavřít všechny přístupové cesty do soutěsek a od února se tam stromy kácí. Přijde to na 1,5 milionu korun, polovinu nákladů zaplatí obec. Kácelo se i v nejpřísněji chráněné zóně parku, kde je to běžně zakázané. Jinak by ale soutěsky museli uzavřít.

Otevřená je zatím pouze Edmundova soutěska, sousední navazující Divoká soutěska, která leží výš proti proudu, je nepřístupná. Potrvá to ještě asi měsíc, pokračuje tam likvidace suchých stromů napadených lýkožroutem.

Kácení v této oblasti je vzhledem ke skalnatému terénu velmi náročné. „Pokácené stromy spadly dílem do soutěsek, dílem přímo do plavební dráhy. Všechno se to muselo rozřezat, odvézt, splavit do Hřenska. Všechno úsilí jsme zaměřili právě na Edmundovu soutěsku, to je ta nejdelší. Teď teprve dojde na Divokou soutěsku,“ přiblížil Pánek.

Soutěsky u Hřenska jsou vyhledávanou atrakcí Národního parku České Švýcarsko, který patří podle agentury CzechTourism k nejnavštěvovanějším místům v Ústeckém kraji. Jen soutěskami na říčce Kamenici projde ročně přes tři sta tisíc turistů, zhruba každý třetí sem přijede ze zahraničí.

Odhaduje se, že celé území Českého Švýcarska navštíví ročně kolem milionu lidí. Nejmladší český národní park byl zřízen k 1. lednu 2000.