GIBS povede dočasně Lenka Haderková. Dosavadní šéf Murín odchází do civilu

Dosavadní ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín v pondělí skončil ve funkci. Podle informací ČT vláda rozhodla o tom, že ho v ní dočasně nahradí šéfka právního oddělení pražské expozitury Lenka Haderková. Během května chce kabinet na nového šéfa inspekce vypsat veřejné výběrové řízení.

Že GIBS dočasně povede Haderková, potvrdil ČT premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Je to pověření na dva měsíce. Oslovili jsme šest zaměstnanců GIBS, kterým jsme položili nějaké otázky a ptali se, jestli jsou ochotní být pověřeni vedením inspekce,“ řekl Babiš.

„Čtyři z nich odpověděli na písemné otázky a proběhly s nimi pohovory na Úřadu vlády bez účasti pana premiéra,“ dodal pro ČT24 poslanec za hnutí ANO a předseda sněmovní komise pro kontrolu GIBS Jiří Mašek.

Volbu Haderkové potvrdila také samotná inspekce, kde nová šéfka GIBS dosud působila na pozici vedoucí legislativního a právního oddělení. „Paní Haderková si dnes odpoledne převzala rozhodnutí o dočasném vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ uvedl mluvčí inspekce Ivo Mitáček.

90’ ČT24 - Hledá se nový šéf GIBS (zdroj: ČT24)

Podle informací ČT si vláda v čele GIBS nepřála žádného z dosavadních Murínových náměstků. Důvodem byla kritika žalobců k práci inspekce, která nesměřovala jen k Murínovi, ale k celému vedení. „Veškeré moje výtky jsou směřovány k tomu, aby kvalita práce byla vyšší. Nejedná se mi o nějaké zpochybňování institucí,“ uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Standardní postup by ovšem znamenal pověření právě některého náměstka, řekl dopoledne mluvčí inspekce Mitáček.

Haderková má napravit chyby, které GIBS vytýkali žalobci

Haderková povede inspekci do doby, než vláda do čela úřadu dosadí řádného ředitele. Ještě v pondělí by se s ní sešel premiér Babiš.

„Volba na ni padla zřejmě proto, že se nepočítá s tím, že by ve vedení inspekce pokračovala dál. Na dva měsíce vláda potřebovala do čela GIBS dosadit člověka, který bude útvar takzvaně udržovat a povede ho bez zásadních změn,“ komentoval volbu Haderkové reportér ČT Jiří Hynek.

Jiří Hynek: Haderková má GIBS pouze udržovat v chodu (zdroj: ČT24)

Haderková vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V právním oddělení inspekce připravovala podklady pro správní řízení a spolupracovala s šéfem GIBS. Podle reportéra ČT Hynka nyní bude mít Haderková za úkol vytvořit tým, který bude jednat se státním zastupitelstvím a bude se snažit metodicky napravovat chyby, na které si nejvyšší státní zástupce Zeman stěžoval.

Dočasného šéfa má v červenci vystřídat řádný ředitele

Řádného nového ředitele inspekce by měla vybrat komise složená ze zástupců všech bezpečnostních sborů do začátku července. Přihlásit se budou moci příslušníci všech bezpečnostních sborů v platových třídách 9 až 11, tedy nejen nejvyšší šéfové útvarů, ale také vedoucí oddělení. Výběrové řízení se otevře 2. května. 

„Řízení nemá být omezené pouze na šéfy policejních útvarů, ale bude rozšířeno od platové třídy 9 až 11. Mohou se tedy hlásit i vedoucí oddělení,“ dodal Hynek.

Premiér v demisi odmítl, že by do výběru nového ředitele sám zasahoval. „Samozřejmě se spolehnu na výběr komise,“ prohlásil. 

Babiš a Murín vedli spor po několik týdnů

Generální inspekce v březnu sdělila, že premiér na dosavadního šéfa inspekce Murína opakovaně tlačil, aby ve vedení GIBS skončil. Na schůzkách Babiš Murínovi podle inspekce řekl, že pokud ředitelské místo opustí do konce února, obejde se to „bez skandálu“. Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s Murínem kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru, zpochybnil také hospodaření GIBS.

Murín skončil kvůli vyčerpání v nemocnici. Svůj odchod zdůvodnil slovy, že pokud by zůstal ve funkci, mohlo by to vést ke zpochybňování výsledků práce inspekce. Podle svého mluvčího Murín vyklidil svou kancelář v sídle inspekce už v pátek a již dříve oznámil, že míří do civilu.

Murínův odchod z čela GIBS vzbudil hlasitou kritiku v Poslanecké sněmovně. Zástupci opozice situaci interpretují jako snahu hnutí ANO získat pod svou kontrolu bezpečnostní sbory právě ve chvíli, kdy je předseda vlády Andrej Babiš stíhán v kauze Čapí hnízdo.