Fastfood už nemusí být jen nezdravý

55 minut
Fastfood už nemusí být jen nezdravý
Zdroj: ČT24

Fastfood je pro mnoho lidí symbolem nezdravého jídla. Podle jedné ze starších definic jde o stravu, která je připravovaná a servírovaná rychle, s nevelkým důrazem na kvalitu. Dnešní restaurace s rychlým občerstvením se však mnohdy snaží svou pověst napravit. Ať už reklamními kampaněmi nebo zařazováním zdravých jídel na své jídelníčky. Ne každý fast food tak musí být v současnosti automaticky nezdravý, shodli se hosté pořadu Devadesátka ČT24 na téma Zdravá výživa versus fastfoody.

Každý třetí Čech se potýká s nadváhou a dokonce více jak tři sta tisíc obyvatel Česka splňuje kritéria těžké obezity. Proč? Specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková tvrdí, že obezita je formována především prostředím, ve kterém žijeme.

„Tělo člověka, který jí kvalitně a dobře, se postupně ustálí na správné hmotnosti. Ale jde o to, naučit lidi se nadchnout pro kvalitní a zdravou stravu,“ míní.

Necelé tři roky od pádu totality Prahu a celé tehdejší Československo změnila další revoluce – tentokrát ve stravování. Jeden z prvních symbolů západního světa, do té doby známý spíš ze zahraničních filmů, se před čtvrtstoletím objevil v centru Prahy. Byla to prodejna McDonaldu ve Vodičkově ulici.

Zájem lidí byl obrovský. I proto tento řetězec dlouho osamocený nezůstal a přibyly brzo i další známé fastfoodové značky. Jen dva roky po McDonaldu tak na tuzemský trh vstoupil také jeho hlavní rival – KFC.

Změny a trendy ve stravování však postupem času umožnily vznik i řadě dalších řetězců, které se stále častěji zaměřují na zdravější jídla. Podle Slimákové sem můžeme řadit třeba prodejny UGO nebo Bageterie Boulevard. „Ne každé rychlé jídlo musí být ale nezdravé,“ zdůrazňuje.

Důležité je podle ní připravovat pokrmy ze základních surovin, které pocházejí z oblasti co nejblíže místu původu. Optimálně si je tedy pěstovat na zahrádce anebo využít plodin od místních farmářů. Záleží totiž především na kvalitě, potvrzují odborníci na výživu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zdravější trend zachytili i ti největší hráči, kteří se tak v současné době snaží smýt nálepku nezdravých restaurací. Často sázejí na čerstvou zeleninu nebo snižují množství tuku.

„Velkým problémem je vysoký příjem cukrů a vysoký příjem soli. Ale i tyto řetězce se snaží dávat do těchto pokrmů méně soli,“ potvrzuje Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy při VŠCHT.

Podle marketingové ředitelky firmy McDonald Ivany Šedivé se tak například od roku 2004 o dvacet procent snížil obsah soli v hranolcích. „Lidé také nevědí, že naše maso je 100% hovězí a pochází z kontrolovaných chovů, kde jsme schopni dohledat každý kus masa ke konkrétnímu farmáři, máme striktní požadavky na naše dodavatele,“ zdůrazňuje Šedivá.

„Většina lidí si víc hlídá, co zkonzumuje. Takže já bych řekla, že ty posuny jsou tady velice pozitivní,“ dodává Dostálová z VŠCHT.

Přibližně jednou měsíčně fastfood navštíví 37 procent Čechů starších patnácti let. Jednou týdně pak necelá desetina. S rostoucím věkem zájem o rychlé občerstvení ale klesá. Lidé se také podle průzkumů nebojí v řetězcích utrácet. V průměru při jedné návštěvě vytáhnou z peněženky necelých 190 korun.

„Celý problém je v tom, že se jako západní společnost přestáváme hýbat a hledáme viníky. Vůbec bych ale nehledal problém v tom, jestli tamhle existuje bílá houska, šunka či sýr,“ míní Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Průzkumy ale přitom potvrzují, že mezi lidmi o čerstvé a kvalitní potraviny zájem je. Farmářské trhy, kde lze nakoupit suroviny přímo od místních pěstitelů, byly v Česku obnoveny v roce 2009 a od té doby se jich pravidelně v určitý den v týdnu koná přes sezonu zhruba sto. Vůbec první byl v pražských Klánovicích. A u jejich zrodu stála i odbornice na gastronomii Hana Michopulu.

„Úplně extrémně nadšená z nich nejsem, myslím si, že na spoustě trhů se objevují suroviny a zboží, které tam nepatří a že také stoupá cena zeleniny. Ale myslím si, že ta nabídka je pořád ještě skvělá,“ říká.

Zájem o farmářské trhy potvrzují i různé průzkumy. Například podle agentury IPSOS z loňska některé z lokálních obchodů navštěvují alespoň občas tři čtvrtiny Čechů a farmářské a regionální trhy a maloobchody pak více než jedna třetina.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

Letošní rozpočet směřuje k překročení naplánovaného schodku

Stát letos velmi pravděpodobně nedodrží schodek rozpočtu, který předchozí vláda naplánovala na 241 miliard korun. Deficit byl totiž už před vánočními svátky téměř 275 miliard. Z nejnovějších dat ministerstva financí to zjistila ČT. S dodržením plánovaného schodku už nepočítá ani nová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ani nejsilnější opoziční strana ODS, ze které je předchozí šéf resortu.
před 4 hhodinami

Soud poslal zápasníka Vémolu a další dva obviněné do vazby

Zápasník Karel „Karlos“ Vémola, který čelí obvinění z organizované drogové trestné činnosti, půjde do vazby. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 7. Do vazby poslal i další dva obviněné, sdělili mluvčí policejní Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová a pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Obviněným hrozí až osmnáct let vězení.
včeraAktualizovánopřed 10 hhodinami

Po nehodě vrtulníku zemřeli poblíž Kilimandžára dva Češi

Poblíž Kilimandžára zemřeli ve středu dva čeští občané. Informaci místních médií potvrdil mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake. Podle serveru Tanzania Times u nejvyšší africké hory havaroval vrtulník, nehodu nepřežil nikdo z pasažérů.
včeraAktualizovánopřed 11 hhodinami

Benzin je nejlevnější za více než čtyři roky

Benzin v Česku je nyní nejlevnější za více než čtyři roky. Od minulého týdne cena Naturalu 95 klesla o 41 haléřů na průměrných 33,35 koruny za litr. Nižší byla naposledy v červenci 2021. O více než čtyřicet haléřů zlevnila za týden také nafta, prodává se v průměru za 32,62 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
před 11 hhodinami

Na Štědrý den řešili hasiči nejvíce požárů za pět let

Hasiči v Česku na Štědrý den vyjížděli k 72 požárům, což je nejvíce za posledních pět let. Nikdo při nich nezemřel, zranění utrpělo dvanáct lidí. Některé požáry přímo souvisely s Vánocemi, způsobilo je například neopatrné zacházení s prskavkami. Celková škoda je přes třicet milionů korun, informovala mluvčí generálního ředitelství hasičů Klára Ochmanová.
včeraAktualizovánopřed 12 hhodinami

Víkend v Česku má být slunečný s teplotami kolem bodu mrazu

Nadcházející víkend v Česku má být většinou slunečný, s výjimkou jihozápadních Čech a Slezska. Teploty se mají udržet kolem bodu mrazu nebo lehce nad ním. Srážky meteorologové nečekají, sněžit může do neděle jen slabě na severu a severovýchodě země. Vyplývá to z informací na webu a facebooku Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Od příštího týdne se má výrazně ochladit, častější bude na začátku nového roku nejspíš také sněžení.
včeraAktualizovánopřed 12 hhodinami

Věčné chemikálie vymizí z obalů i oblečení. Důvodem jsou zdravotní rizika

Potravinové obaly, nepromokavé oblečení a nebo impregnační spreje. Všech těchto výrobků se bude brzy týkat zákaz takzvaných „věčných chemikálií“. Ten začne platit příští rok a zavádí harmonogram, kdy by první výrobky s těmito chemikáliemi měly mizet z trhu. Důvodem zákazu jsou zdravotní rizika, která tato skupina chemikálií přináší.
před 17 hhodinami

Žalobce navrhl vazbu v kauze zápasníka Vémoly

V kauze spojené se zápasníkem Karlem „Karlosem“ Vémolou podal státní zástupce návrh na vzetí do vazby. V případu čelí tři lidé obvinění ze zvlášť závažné organizované drogové trestné činnosti v mezinárodním rozsahu. Hrozí jim deset až 18 let vězení.
24. 12. 2025Aktualizováno24. 12. 2025
Načítání...