Faltýnek byl podle Bruselu ve střetu zájmů kvůli dotování Agrofertu. EU žádá po Česku 22 milionů

Střet zájmů místopředsedy ANO Faltýnka (zdroj: ČT24)

Evropská komise zjistila pochybení při udělení evropských dotací za roky 2014 a 2015 ve výši 1,5 miliardy korun holdingu Agrofert, který je spjat s místopředsedou vlády Andrejem Babišem (ANO). Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek totiž působil jako člen představenstva koncernu, zároveň však měl na rozdělování dotací dohlížet coby člen dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Komise proto po České republice žádá korekci ve výši 22 milionů korun. Faltýnek nařčení ze střetu zájmů odmítl s tím, že „dotace úřadují úředníci“.

O rozhodnutí Komise jako první informoval server Echo24, který má verdikt k dispozici. Podle zdůvodnění expertů měl Faltýnek „profesní zájem jako člen dozorčí rady“ a zároveň „osobní zájem jakožto příjemce“.

Ve zprávě se dále píše, že střet zájmů existuje i tehdy, pokud Faltýnek sám neudělal nic nesprávného. „V tomto konkrétním případě rozhodnutí přijímaná osobami, které ověřují, schvalují a proplácejí nároky nebo žádosti o platby, mohou být ovlivněna skutečností, že osoba podepisující žádost je ve skutečnosti tatáž osoba jako osoba nad ní, tedy člen dozorčí rady,“ zní odůvodnění verdiktu.

Ve chvíli, kdy (Faltýnek) zastupoval firmu, která žádá o dotaci, a zároveň je členem orgánu, který je nadřízený těm, které o dotaci rozhodují, tak to je střet zájmů podle Evropské komise. Česká republika to ignoruje, to víme.
Petr Holub
komentátor

Komise také vyzvala české úřady, aby změnily pravidla tak, aby zabránily dalším střetům zájmů. V opačném případě hrozí, že bude proplácení dotací zastaveno.

SZIF vyplácí zemědělským podnikům v Česku unijní i národní dotace v řádu stovek milionů až miliard korun.

Podle komentátora serveru Echo24 Petra Holuba výzva míří na ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který má SZIF na starosti. „Měl by nastolit pravidla, aby nedocházelo k tomu, čemu říká Evropská komise střet zájmů,“ uvedl.

„Pan Faltýnek říká, že to střet zájmů není. Ovšem když chceme peníze od Evropské komise, tak bychom to zřejmě měli poslechnout,“ soudí Holub. Kromě Faltýnka jsou podle Komise ve střetu zájmů kvůli čerpání dotací i další členové SZIF, poslanci Petr Kudela z KDU-ČSL a Ladislav Velebný z ČSSD.

obrázek
Zdroj: ČT24

Faltýnek: Je to absolutní nesmysl

Jaroslava Faltýnka začala Evropská komise prošetřovat vloni v lednu, místopředseda ANO již opustil SZIF i Agrofert.„Já to hodnotím, jako že je to absolutní nesmysl, protože dozorčí rada Státního zemědělského intervenčního fondu vůbec nemá vliv na přidělování dotací. Dotace z Evropské unie, které jdou do České republiky, úřadují úředníci, nikoliv dozorčí rada,“ hájil se v rozhovoru pro ČT Faltýnek.

„České orgány trvají na svém stanovisku, že členové dozorčí rady platební agentury neplní odpovědnou nebo citlivou funkci, pokud jde o ověřování, schvalování, proplácení a zaúčtování nároků nebo žádostí o platby, neboť funkce dozorčí rady jsou od těchto funkcí zcela odděleny a činnost dozorčí rady je oddělena i od všech procesů administrace žádostí o dotaci,“ argumentovala mluvčí SZIF Vladimíra Nováková.

Dodala, že během týdne bude do Bruselu odeslána žádost o zahájení smírčího řízení, kterou patřičné unijní orgány posoudí. V případě nesouhlasu s finálním sdělením Evropské komise je dalším možným postupem podání žaloby ze strany České republiky.

Holub: Hrozí, že ČR bude muset vrátit 1,5 miliardy (zdroj: ČT24)

Holub: Hrozí, že ČR zaplatí 1,5 miliardy

Komentátor Echa24 Petr Holub upozornil, že částka 22 milionů je vypočítána coby dvouprocentní korekce a zemědělský komisař Phil Hogan mohl žádat návrat celé dotace. Ta činila zhruba jednu a půl miliardy korun.

„Nejde jenom o dotace na investice do zemědělství, ale jde i o přímé platby na obhospodařovanou půdu, což se tradičně říká, že je to automatické, tam k rozhodování nic není. Ovšem je vidět, že Evropská komise říká, že tam něco k rozhodování je,“ vysvětlil Holub, z čeho částka 1,5 miliardy pozůstává.

„Může to skončit nulou a může to skončit jeden a půl miliardou,“ zhodnotil chystané odvolání české strany. „Tento verdikt je pozorně sledován i Evropským parlamentem, který se snaží dohlížet na čerpání evropských peněz, a dá se očekávat, že z jeho pohledu je trest příliš malý,“ zdůvodnil Holub své vysvětlení.

Sobotka žádá vysvětlení

Na informaci o sankci kvůli pochybení při rozdělování dotací pro holding Agrofert reagoval předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Andrej Babiš by měl vysvětlit občanům, proč má kvůli střetu zájmů, za který může jeho Faltýnek, ANO a Agrofert, platit ČR pokutu 22 milionů korun,“ napsal premiér na sociální síti Twitter.

Naopak šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek připomenul, že Faltýnek byl do dozorčí rady zvolen Poslaneckou sněmovnou, čímž se ostatně hájí i místopředseda ANO. Podle Kalouska tak vinu nese jak Sobotka, tak předseda nejmenší vládní strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Ti ho tam nechali zvolit, i když dobře věděli, že je to průšvih. Faltýnek měl ale jejich důvěru,“ napsal.