Exministryně Parkanová znovu narazila u soudu s požadavkem na vyšší odškodnění za stíhání

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová se musí spokojit s 1,6 milionu korun, které v minulosti dostala od resortu spravedlnosti za nezákonné trestní stíhání. U soudu znovu neuspěla s požadavkem na dalších zhruba 8,5 milionu. Soudkyně sice ve čtvrtek ráno vyhlásila verdikt, ale odůvodnění nepřečetla, protože na vyhlášení nepřišel nikdo z účastníků jednání – Parkanová, její právní zástupce ani zástupce ministerstva spravedlnosti.

Obvodní soud pro Prahu 2 rozhodoval o žalobě Vlasty Parkanové, jíž se chtěla exministryně domoci vyšší satisfakce za dlouholeté stíhání v kauze nákupu vojenských transportních letounů od společnosti CASA, již podruhé. Výsledek byl totožný – dodatečné odškodnění Parkanové nepřiznal. Předchozí verdikt z loňského března zrušil odvolací soud a vrátil případ první instanci k novému projednání.

Proč tentokrát soudkyně žalobu zamítla, není jasné – odůvodnění nepřečetla, protože v sále nebyli Parkanová, její státní zástupce ani reprezentant žalované strany. Loni v později zrušeném rozsudku soudkyně konstatovala, že žaloba je důvodná, ale že původně vyplacená částka byla dostatečná.

Rozsudek není pravomocný, některá ze stran se proti němu může znovu odvolat. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka uvedl, že do doručení písemného vyhotovení verdiktu je předčasné se vyjadřovat. Podobně reagoval na vyhlášení rozsudku právní zástupce Parkanové Tomáš Sokol. Uvedl, že argumenty soudu bude moci vyhodnotit a své klientce doporučí další postup, až dostane písemné vyhotovení rozsudku.

Ministerstvo spravedlnosti se poté, co soudy vynesly v kauze CASA pravomocný rozsudek, Parkanové omluvilo a vyplatilo jí odškodné 1,6 milionu. K tomu ještě odvolací soud, který zrušil původní verdikt obvodního soudu, přidal ještě 30 tisíc za délku trestního stíhání.

Nákup čtyř transportních letounů za zhruba 3,5 miliardy korun schválila vláda Mirka Topolánka v roce 2009. Parkanovou a šéfa ministerské sekce vyzbrojování Jiřího Staňka později policie obvinila ze zneužití pravomoci a z porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodou 819 milionů korun. Obžaloba tvrdila, že byla transakce předražená, a Parkanovou se Staňkem vinila, že před rozhodnutím o nákupu nenechali zpracovat nezávislý posudek.

Parkanová čelila stíhání od roku 2012, rezignovala tehdy na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Soudy ji definitivně osvobodily v říjnu 2021. Podle pravomocného rozsudku nevznikla státu žádná škoda a oba obžalovaní udělali maximum pro to, aby se obchod uskutečnil v souladu se zákonem.