Exministr Havlíček je po půl roce znovu náměstkem na MPO. Já bych ho tam nevzal, říká Babiš

Bývalý ministr průmyslu a obchodu ve vládě Bohuslava Sobotky Jiří Havlíček (oba ČSSD) se vrátil na pozici náměstka ministryně průmyslu a obchodu, kde před jmenováním ministrem v letech 2014 až 2017 působil. Vede sekci legislativní a provozní. Na pozici náměstka sekce technologií 4.0 nastoupil dosavadní předseda Technologické agentury ČR Petr Očko.

Havlíček jako náměstek skončil na přelomu roku, kdy bylo jeho místo zrušeno. Nyní se na ministerstvo vrací, bude šéfem nově vytvořené legislativní a provozní sekce. 

„Já bych si ho tam nevzal, je to rozhodnutí paní ministryně,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) serveru E15. Podle něj nebylo Havlíčkovo jmenování podmínkou ČSSD při koaličním vyjednávání.

Havlíček krátce před loňskými volbami podepsal memorandum o těžbě lithia u Cínovce s australskou společností European Metals Holdings. Dokument se stal terčem kritiky zejména od hnutí ANO a komunistů a lithium se stalo jedním z témat voleb do sněmovny. Letos v březnu Česko memorandum vypovědělo, premiér Andrej Babiš (ANO) ho několikrát označil za nesmyslné a neplatné.

Narodil se 16. května 1976. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické a marketing a komunikaci na pražské soukromé škole LIGS University, kde získal titul MBA.

Ve 22 letech vstoupil do ČSSD, působil jako tajemník okresního výboru v Kutné Hoře. V roce 2000 nastoupil na ministerstvo financí jako vedoucí oddělení Ústředního finančního a daňového ředitelství. O tři roky později přešel na ministerstvo průmyslu a obchodu, kde byl tři roky ředitelem kabinetu ministra. V letech 2006–2010 byl hlavním manažerem a ústředním tajemníkem ČSSD.

Věnoval se také komunální politice – za ČSSD opakovaně kandidoval do zastupitelstva Čáslavi. Ve volbách v roce 1998 a 2002 zvolen nebyl, uspěl až v roce 2006. V následujících volbách mandát obhájil, a navíc se stal 1. místostarostou města. Na post rezignoval v únoru 2014, kdy se stal náměstkem ministra průmyslu.

V této funkci do jeho působnosti na MPO spadala oblast rozpočtu a financování, legislativa, informatika a hospodářská správa. Na ministerstvu se rovněž specializoval na česko-čínskou spolupráci. Jako náměstek ministra Jana Mládka zastupoval stát v řídicím výboru Českých drah, v dozorčí radě České pošty a předsedal pracovnímu týmu pro hospodářskou politiku v tripartitě.

Od dubna do prosince 2017 byl ministrem průmyslu a obchodu v koaliční vládě ČSSD, ANO, KDU-ČSL premiéra Bohuslava Sobotky. Havlíčkův předchůdce Jan Mládek byl odvolán po řadě kontroverzních výroků a především kvůli jeho postupu při řešení drahých datových tarifů tuzemských operátorů. 

Je podruhé ženatý a z prvního manželství má dceru. Ve volném čase se nejraději věnuje rodině, čte historickou literaturu a pracuje na zahradě.

Jiří Havlíček
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Dalším novým náměstkem je Petr Očko, dosavadní předseda Technologické agentury ČR. Na starost bude mít sekci „technologií 4.0“, kde by měl koordinovat podporu investic, nových technologií, připravovat a realizovat inovační strategie. Oba náměstci podle ministerstva zvítězili ve výběrových řízeních. Další změny ministerstvo podle své mluvčí neplánuje.

Během letoška se vyměnila většina náměstků

Na ministerstvu průmyslu a obchodu na přelomu roku skončil nejen Havlíček, ale i většina dalších náměstků. Dále pokračovali pouze náměstek pro sekci zahraničního obchodu Vladimír Bärtl a státní tajemník Robert Szurman.

Bývalý ministr průmyslu Tomáš Hüner (za ANO) pak v únoru jmenoval tři nové náměstky – Eduarda Muřického, Mariána Piechu a Ondřeje Malého.

Muřický má na starosti sekci průmyslu, podnikání a stavebnictví. Piecha stanul v čele sekce fondů EU a digitální ekonomiky. Malý je náměstkem člena vlády. Muřický a Piecha prošli výběrovým řízením, které ministerstvo na začátku roku vyhlásilo na celkem pět pozic náměstků.

V druhé Babišově vládě, kterou prezident jmenoval minulý týden, se ministryní průmyslu stala podnikatelka a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková (za ANO).