eNeschopenky zvládly i koronavirovou zkoušku. Praktičtí lékaři je hodnotí kladně

Události: eNeschopenky po půl roce (zdroj: ČT24)

Za první půlrok fungování elektronických neschopenek jich lékaři vystavili přes milion. V koronavirovém období se podle nich nová praxe osvědčila. Přes prvotní technické potíže elektronickou podobu oceňují zejména praktici. Výhodou je možnost jejich vydávání na dálku, aniž by pacient musel do ordinace.

Místopředseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák vystaví denně zhruba pět eNeschopenek. Ještě častěji se s nimi podle něj setkávají jeho kolegové na severu Čech a Moravy.

„Když od té neschopenky nechceme víc, než ji vystavit, není tam žádná komplikace,“ řekl. 

Loni bylo za první půlrok vystaveno přes 900 tisíc papírových neschopenek. Těch elektronických za stejné období tohoto roku bylo přes milion. Jejich počet narostl i v červenci.

  • Období
  • 1.1. 2019 – 30. 6. 2019                                            976 014    papírových neschopenek
  • 1.1. 2020 – 30. 6. 2020                                         1 161 845   eNeschopenek
  • 1.1. 2020 – 28. 7. 2020                                         1 269 412   eNeschopenek
  • Zdroj: MPSV

Šmatlák také oceňuje, že v případě nouzového stavu – bez přítomnosti pacienta u doktora – je možnost vystavení eNeschopenky velká výhoda. 

Další výhodou je urychlení práce. Přesto praktici stále upozorňují na problémy, které přetrvávají. A rádi by je dořešili.

„Občas se stane, že nefunguje spojení s registry obyvatelstva, s firemním rejstříkem. Musíme mechanicky kontrolovat ohledně pacientů bydliště, zaměstnání,“ řekl praktický lékař z Moravské Nové Vsi Jiří Bartoš. 

Nečekaný zatěžkávací test

Lékaři mohou od začátku března elektronicky vystavit také karanténu. Do konce července toho využili ve více než 60 tisících případů.

„Koronavirová epidemie byla zatěžkávacím testem pro systém. Osvědčil se, zaměstnanci nemuseli chodit k lékaři a vše stačilo zařídit elektronickou cestou. A zaměstnanci nemuseli chodit k zaměstnavateli,“ zhodnotil zkušenosti náměstek ministryně práce a sociálních věcí  Michal Pícl. 

Praktičtí lékaři preferují elektronické vystavení karantény. Krajské hygienické stanice využívají pořád papírové formuláře.