Dvě stovky turistů uvízly v Ostravě, let ČSA měl problémy

Ostrava/Praha - Místo v Turecku muselo trávit noc dvě stě turistů na ostravském letišti. Jejich letadlo totiž nemohlo odstartovat, na vině je porouchané pozemní startovací zařízení. Airbus A310 společnosti ČSA vyletěl v sobotu odpoledne z Brna, s mezipřistáním v Ostravě měl mířit do Antalye. ČSA poskytly cestujícím občerstvení a náhradní ubytování. Nakonec do Turecka letadlo odletělo v neděli večer, asi 80 cestujících ale zůstalo v Česku a budou požadovat náhradu za zaplacený zájezd.

Letoun měl z Ostravy odstartovat už včera v 18:00. „Z technických důvodů se ale odlet nepodařil. Cestující jsme na přání dopravce převezli do hotelu. I opakovaný odlet se měl uskutečnit dnes ve 04:00. Stroj ale opět neodletěl,“ popsala vývoj mluvčí letiště Michaela Kubešová. Dodala, že cestující proto opět zamířili do hotelu.

Podle ČSA byla příčinou závada na zařízení, které letadlo pomáhá nastartovat ze země. Společnost nakonec poslala nové zařízení z Prahy do Ostravy kamionem. „Těsně před startem se ukázalo, že startovací zařízení stále nesplňuje parametry potřebné pro vzlet letadla. Naše vlastní výkonnější zařízení dorazilo do Ostravy kolem čtvrté hodiny odpoledne,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Reportáž a vstup Jany Dronské (zdroj: ČT24)


„Pokud aerolinie posílají jiný zdroj, je vidět, že letadlo je v pořádku a že je to problém čistě pozemního zdroje,“ okomentoval to letecký publicista Martin Velek.

Lidé dostali od ČSA a cestovních kanceláří dvě možnosti řešení vzniklé situace. Zákazníci, kteří se rozhodnou pokračovat v zájezdu, získají náhradu, která bude odpovídat zkrácení dovolené. Několik desítek z celkem 205 cestujících už ale odmítlo do Turecka odletět, proto společnosti nabízejí i storno zájezdu. „Bude tam nějaká kompenzace, bude se to řešit přes cestovní kanceláře. Cestujícím z Brna zároveň nabízíme odvoz zpět domů,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Problémy měl i jiný let ČSA

Uvízlí pasažéři od letiště dostali také dvousetkorunové poukázky na jídlo a pití. „Péče o zákazníky se řídí pokyny dopravce, my se cestujícím jen snažíme maximálně ulehčit problematickou situaci,“ řekla Kubešová.

Letadlo nakonec z Ostravy odletělo dnes v 18:15. V Turecku by mělo přistát kolem osmé hodiny. Samotný odlet se ještě před startem oddaloval, někteří cestující totiž dorazili na letiště později. Údajně proto, že včas nedostali informaci o odletu.


Část cestujících ale nakonec do Turecka vůbec neodletěla, jednalo se většinou o ty, co měli zaplacený kratší pobyt. Cestovní kancelář Exim Tours umožnila všem cestujícím, kteří o to požádali, odstoupení od smlouvy a slíbila jim, že dostanou zpět celou zaplacenou částku, protože šlo o mimořádnou situaci. Využilo toho asi 80 lidí. Cestovní kancelář bude požadovat náhradu škody po společnosti ČSA.

Problémy měl v pátek i jeden z odpoledních letů ČSA do Bruselu, aerolinky ho „z technických důvodů“ zrušily. Cestující tehdy odcestovali následující linkou, na palubu zpátečního letu z belgické metropole se ale všichni nevešli. ČSA jim proto nabídly alternativní řešení, tedy například odlet s jinou společností nebo pozdějším letem.

  • Zařízení, které letadlo pomáhá nastartovat ze země. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/928/92759.jpg
  • Dvě stovky turistů uvízly na letišti v Ostravě, protože jejich letadlo do Turecka mělo poruchu. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/928/92756.jpg