Družstva nesouhlasí s podmínkami přerozdělování dotací. Zvýhodňují podle nich menší zemědělce

Zemědělská družstva protestují (zdroj: ČT24)

Zemědělským družstvům se nelíbí současné podmínky přerozdělování dotací. Podle nich zvýhodňují menší zemědělce. Předložili poslancům petici s více než dvanácti tisíci podpisy.

Zemědělské družstvo Brázdim na jedenácti stech hektarech pěstuje cukrovku, ječmen nebo mák. Zastupuje čtyřiadvacet menších vlastníků půdy. Letošní rok byl podle družstva mimořádně náročný. „Náklady na energie, hnojiva vyletěla nahoru, musíme víc počítat,“ řekl zástupce družstva Luděk Němeček. Se změnou dotačních pravidel navíc přišli o dva miliony. Stát totiž nově podle unijních pravidel posílá vyšší částku na prvních sto padesát hektarů obdělávané půdy, u dalších hektarů se naopak podpora snížila. Cílem je podpořit menší zemědělce.

Se současným přerozdělováním dotací nesouhlasí ani v Zemědělském družstvu Ostaš Ždár nad Metují na Náchodsku. Denně v kravínu vyprodukují až patnáct tisíc litrů mléka. I toto družstvo se přidalo k petici. Arch s více než dvanácti tisíci podpisy předali kritici poslancům.

„My chceme aby každý vlastník měl stejná práva, povinnosti a stejné podnikatelské příležitosti. Ať je volná soutěž – kdo je lepší,“ řekl předseda družstva Jaroslav Lád.

Ministerstvo nová pravidla vyhodnocuje

„Bylo jasně zjištěno, že podpora malých a středních zemědělců je nedostatečná a dlouhodobě je nastavena na podporu velkých subjektů,“ domnívá se naopak předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek.

Ministerstvo zemědělství přiznává, že nová pravidla dopadají nejvíce na střední podniky. Resort teď nová pravidla vyhodnocuje.

„Ta kritika není úplně důvodná, já jsem si nechal připravit analýzu, máme první data. Budeme se bavit se všemi zemědělskými nevládními organizacemi, jak nastavit případně změny pro příští roky,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Iniciátoři petice ale dál apelují na politiky, příští týden ji chtějí představit v Senátu. Připravenou mají i ústavní stížnost.