Drobil odvolal šéfku inspekce životního prostředí Tylovou

Praha - Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) dnes odvolal ředitelku České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Evu Tylovou. Od pátku byl řízením pověřen její dosavadní náměstek Milan Bukolský, který měl na starost sekci pro ochranu lesa a přírody. Ministr odvolání Tylové zdůvodnil reorganizací resortu: „Já v tomhle případě chci trošku změn u koncepce ČIŽP, více od represe k prevenci.“ Změna na postu šéfa inspekce je podle něj naprosto standardní a očekávatelný krok.

Drobil při svém nástupu do funkce jmenoval inspekci jako instituci, která podle něj pracovala na ideologickou zakázku. Tylová je členkou Strany zelených, v minulosti pracovala na ministerstvu životního prostředí i jako náměstkyně. V čele inspekce byla od března 2008. Ve výběrovém řízení tehdy uspěla díky svým dlouholetým zkušenostem jak z práce na ministerstvu, tak v samotné ČIŽP. Na ministerstvo životního prostředí nastoupila v roce 1993. V roce 1998 byla jmenována ředitelkou sekce technické ochrany životního prostředí MŽP, o rok později náměstkyní ministra.

V letech 2002 až 2003 byla pověřena řízením ČIŽP. Poté několik let působila jako poradkyně v oblasti životního prostředí a věnovala se komunální a regionální politice. Za zelené kandidovala ve sněmovních volbách 2006, vedla plzeňskou kandidátku, ale neuspěla.

Devětatřicetiletý Bukolský je absolventem oboru ochrana přírody a krajinná ekologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Náměstkem ředitelky ČIŽP byl od července 2008.