Domy, lesy, pozemky – kvůli restitucím už církve podaly přes 200 žalob

Církve podaly kvůli restitucím už 211 žalob, hodnota majetku jde do miliard korun. Chtějí jak majetek, který jim stát odmítl vydat, tak i majetek, který momentálně vlastní kraje nebo obce. Pomocí soudních žalob se ho snaží převést na stát, aby o něj mohly v restitucích požádat. Za majetek, který v současné době vlastní obce či kraje, přitom dostávají církve finanční náhradu.

Přijde Všeobecná fakultní nemocnice o domy na Zbraslavi?

O dva domy, které vlastní Všeobecná fakultní nemocnice na pražské Zbraslavi, se teď v restitucích soudí řád Šedých sester III. řádu svatého Františka. Nemocnice mu je odmítla vydat, protože řád – podle nemocnice – neprokázal, že budovy používal k duchovní činnosti.

Jak totiž uvedl mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Filip Brož, „v rozhodné době byla nemovitost využívána jako zaopatřovací ústav pro staré a choré, nicméně jinou církevní institucí.“

Transfuzní oddělení VFN na pražské Zbraslavi
Zdroj: ČT24

Všeobecná fakultní nemocnice v jednom ze sporných domů skladuje krev a krevní plazmu. Ty potom podle potřeby převáží do všech pražských nemocnic na akutní i plánované operace. Druhou budovu pronajímá místním soukromým lékařům. Sídlí tam třeba chirurgie, rentgen nebo rehabilitace. Podobných soudních sporů už vedou církve se státem, kraji a obcemi 211. 

  • Celkový počet – 211
  • Hodnota majetku – miliardy korun
  • Zdroj: Stání pozemkový úřad, Lesy ČR, státní instituce

Jak uvedl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, v okamžiku, kdy církve žádají řádově o tisíce majetkových položek, je logické, že zhruba deset procent se týká věcí, kde ještě není rozhodnuto.

Boromejky dostaly pozemky na Jičínsku, kde má vést rychlostní silnice R35

V některých případech už církve u soudu v prvním kole uspěly. Například boromejky nepravomocně dostaly pozemky v Chomuticích na Jičínsku. A to přesto, že přes ně má vést plánovaná silnice R35. Přitom pozemky, na kterých má stát veřejná stavba, stát podle zákona vydávat nemá.

„Navrhujeme, ať stát pozemky vydá, a potom výstavbu komunikace realizuje na základě věcného břemene. Tak, jak říká zákon o pozemních komunikacích," konstatoval 21. 5. 2015 právní zástupce Kongregace Milosrdných sester Stanislav Hykyš.

Křižovníci chtěli činžovní domy v Karlíně

Církve se soudí i o víc než desítku bytových domů. Řád Křižovníků s červenou hvězdou například chtěl, aby soud přiřkl městské činžovní domy v dnešní Vítkově a Pobřežní ulici v pražském Karlíně státu. Pak by o ně totiž mohl požádat v církevních restitucích. Se svou žalobou ale řád nakonec u soudu neuspěl.

Činžovní dům v Karlíně, který se snažil získat řád Křižovníků s červenou hvězdou
Zdroj: ČT24

Benediktýni se soudí o les na Náchodsku

A rychle přibývá soudních pří i o lesy, které dřív vlastnily hlavně církevní řády. Třeba benediktýni z Broumova se soudí o stovky hektarů porostů na Náchodsku, které jim odmítly vydat Lesy České republiky. A zaznamenali už první – částečný – úspěch. Soud předběžným opatřením rozhodl, že až do vyřešení sporu nesmí státní podnik v těchto lesích těžit.

Události: Žaloby kvůli církevním restitucím (zdroj: ČT24)

Soudních sporů bude navíc rychle přibývat. Například Lesy České republiky totiž za víc než dva a půl roku od platnosti zákona vydaly jen něco přes polovinu ze 142 000 hektarů lesů, o které církve požádaly. Státní pozemkový úřad pak vrátil něco přes dvě třetiny z 30 000 hektarů luk, polí a dalších pozemků.

  • Lesy ČR – 74 700 ze 142 000 hektarů
  • Státní pozemkový úřad – 21 600 z 30 000 hektarů
  • Zdroj: Lesy ČR, Státní pozemkový úřad

Cisterciáci dostanou šumavské lesy, Vyšebrodský cyklus už mají

V rámci restitucí už církve dostaly nebo v dohledné době mají dostat i majetek, který – třeba kvůli atraktivní lokalitě – přitahuje pozornost veřejnosti. Například vyšebrodským cisterciákům by měl stát do konce roku vrátit  více než čtyři tisíce hektarů šumavských lesů. Pozemky teď patří státnímu podniku Lesy České republiky. Ten chce ale rozhodnutí pozemkového fondu nechat prošetřit soudním znalcem.

Vyšebrodský cyklus
Zdroj: ČT24

Cisterciáci už v rámci restitucí získali devět deskových maleb od Mistra vyšebrodského oltáře z poloviny 14. století. Památka nevyčíslitelné hodnoty ale dál zůstává v Národní galerii. Řád se s ní dohodl na dlouhodobé zápůjčce na 15 let s předpokladem dalšího prodloužení.

Národní galerie taky už v rámci restitucí vydala církvi Rubensovy obrazy Umučení svatého Tomáše a Svatý Augustin. Obě malby vytvořil Peter Paul Rubens na objednávku malostranských augustiniánů v roce 1637. A Národní památkový ústav vydal Římskokatolické farnosti Třeboň cyklus 27 barokních lunet.

Obrazy Umučení svatého Tomáše a Svatý Augustin ve Šternberském paláci
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Santiniho kostel na Zelené hoře

Mezi nejznámější stavby vrácené církvi patří kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou, který je od roku 1994 zapsaný na seznam UNESCO. Začátkem letošního roku stát potvrdil i vydání další památky zapsané na tento seznam, zámku v Kroměříži.

Poutní kostel Svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou
Zdroj: Stejskal Ivo/ČTK