Dokončení D8 zrychlí cestu autobusem do Ústí a Berlína až o půl hodiny

Otevřením dvanáctikilometrového úseku dálnice D8 se zkrátí cesta autobusem do Berlína, Drážďan nebo Ústí nad Labem. Dopravci předpokládají, že pasažérům ušetří 15 až 30 minut. Jízda autobusem by tak mohla být o pár minut rychlejší než vlak.

Zatímco cesta vlakem EuroCity z Prahy do Berlína (stanice Südkreuz) trvá 4 hodiny a 22 minut, autobusoví dopravci předpokládají, že by mohli vlak o několik minut předstihnout.

„Podle aktuálních předpokladů by otevření zbývajícího úseku dálnice D8 mohlo zrychlit jízdní dobu naší linky do Berlína o 20 až 30 minut,“ tvrdí mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Cesta mezi Prahou a německou metropolí by tak žluté autobusy mohly zvládnout zhruba za 4 hodiny a 15 minut. Jízdní řády by se měly změnit během ledna.

Druhý největší autobusový dopravce mezi českou a německou metropolí, společnost FlixBus, předpokládá menší úsporu času. „Otevření dálnice D8 výrazně zlepší dopravní situaci, a to hlavně v zimních měsících. Předpokládáme, že naše spoje budou zhruba o 15 minut rychlejší, než byly,“ říká mluvčí FlixBusu Nina Göbbelsová. Doba cesty z Prahy do Berlína by se tak zkrátila na 4 hodiny a 20 minut.

Časovou úsporu na cestě do Německa slibuje i třetí dopravce na trase, Eurolines. „Na naší lince do Drážďan a Berlína máme zastávku v Ústí nad Labem, takže je nutný sjezd z dálnice do města. Úsporu na cestě do Německa vidíme zhruba 10 minut, ale určitě se zrychlí i spojení s Ústím,“ popisuje marketingová ředitelka Pavla Lauermannová.