Dítě v ústavu vyjde stát šestkrát dráž než pomoc rodině, ukázala analýza

Události: V kojeneckých ústavech končí každý rok přes tisíc malých dětí (zdroj: ČT24)

Pobyt dítěte v ústavu přišel stát v roce 2016 v průměru na 44 570 korun měsíčně. Terénní práce s rodinou v tísni vyšla daňové poplatníky jen na necelých 7250 korun za měsíc. Pobyt v ústavu je tak asi šestkrát dražší než pomoc rodině s dítětem, která se dostala do nouze. Ukázala to nová analýza, kterou si nechalo udělat ministerstvo práce.

Nejdražší je pobyt dětí v takzvaných kojeneckých ústavech, kde měsíčně činil dokonce přes pětapadesát tisíc korun. Leckdy se do nich přitom dostávají zbytečně. Například malý Samuel strávil v ústavu jedenáct měsíců, zatímco jeho sestra Jenifer přitom byla v pěstounské péči a náhradní rodiče se chtěli postarat i o chlapce.

„Mohl být doma, u nás, nebo aspoň u přechodných pěstounů. A byl v ústavu, kde se ty sestřičky sice snaží, ale nemůžou mu dát tolik co rodina,“ říká Kateřina Juklíčková, která o svěření miminka usilovala. I náklady na péči o dítě u pěstounů vyjdou levněji než ústav. Stojí přibližně dvacet tisíc korun měsíčně.

Do ústavů se v Česku ročně dostane na dvanáct set dětí mladších tří let. To je podle kritiků zbytečné. „Měli jsme dost období v Plzeňském kraji, kdy bylo volných třeba šest přechodných pěstounek. Přitom v dětském centru pořád děti přibývají,“ říká vedoucí služeb náhradní rodinné péče Adite Diakonie Západ Jiřina Ullmanová.

Negativní vliv může mít i měsíc v ústavu

Pobyt trvá nejčastěji do tří měsíců, ovšem i to může vývoj dítěte negativně ovlivnit. „I když tam stráví měsíc, tak je to třetina jeho života a za ten čas se pro něj stane strašně moc věcí,“ říká regionální ředitelka SOS dětských vesniček pro Prahu Kateřina Šlesingerová.

Kritika za počty nejmenších v dětských domovech se na Česko opakovaně snáší i od mezinárodních organizací. Česko patří k posledním zemím v Evropě, kde kojenecké ústavy fungují. Kritizovaná je i roztříštěnost systému péče. Spadá totiž pod tři resorty – práce, školství a zdravotnictví – a pomoc poskytují také obce.