Dienstbier vyhrál volby v Kladně, ČSSD má v Senátu většinu

Kladno – Souboj mezi ČSSD a ODS o uvolněné senátní místo za Kladensko po nedávno zesnulém Jiřím Dienstbierovi skončil přesvědčivým vítězstvím místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera mladšího, který porazil kladenského primátora Dana Jiránka z ODS. Podle serveru www.volby.cz získal 65,14 procenta hlasů, Jiránek dostal 34,85 procenta. Sociální demokraté tak získali v horní komoře Parlamentu většinu.

O výsledku duelu rozhodlo ve volebních místnostech jen zhruba 17 procent voličů. To je výrazně méně než v roce 2008. Finále senátních voleb na Kladensku se zúčastnilo 17,63 procenta voličů, což je výrazně méně než při minulém závěrečném duelu v roce 2008, kdy přišlo konečný souboj rozhodnout 31,21 procenta voličů. Tehdy se ve finále utkali zesnulý Dienstbier s Jiránkem, který za ním v prvním kole zaostal o pouhých 231 hlasů.

Jiří Dienstbier:

„Doufal jsem v co nejlepší výsledek a chci poděkovat za důvěru všem voličům. Vybral si Senát, přišlo mi nemožné, abych voliče na Kladensku zradil, a poté, co jsem je žádal o důvěru, abych odešel do Poslanecké sněmovny.“

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Senátní volby v kladenském obvodu dosud vždy vyhrávali kandidáti sociální demokracie, a to až ve druhém volebním kole, kde jim soupeři byli občanští demokraté. Nynější volby se týkaly jižní části kladenského okresu a také severní části okresu Praha-západ. První kolo vyhrál před týdnem Dienstbier se ziskem přes 44 procent hlasů, Jiránek dostal přes 27 procent hlasů.

Dienstbier byl v těchto volbách v nezvyklé pozici. Může si dokonce vybrat, do které komory Parlamentu zamíří. Je totiž prvním náhradníkem po Martinu Pecinovi, který se v pátek vzdal svého poslaneckého mandátu za ČSSD. Dienstbier má však ve výběru jasno: „Přišlo mi nemožné, abych voliče na Kladensku zradil, a poté, co jsem je žádal o důvěru, abych odešel do Poslanecké sněmovny.“

Dienstbier není v nejvyšší politice úplným nováčkem. Po roce 1990 totiž jako zástupce studentů dva roky působil ve Federálním shromáždění, později se věnoval hlavně své právnické kariéře. Zasedal ale také v zastupitelstvu Prahy 2 a před loňskými komunálními volbami se stal kandidátem ČSSD na pražského primátora. Po volbách, ve kterých skončila sociální demokracie na třetím místě, se Jiří Dienstbier stavěl proti koalici s občanskými demokraty, která ale nakonec na pražském magistrátu přes jeho nesouhlas vznikla. Dienstbier, který je členem sociální demokracie od roku 1997, však přes tento neúspěch v poslední době své postavení ve straně posílil. Před týdnem byl na brněnském sjezdu zvolen jedním z místopředsedů strany. Od loňského července je také stínovým ministrem spravedlnosti.

Kdo je Jiří Dienstbier:

Narodil se 27. května 1969 ve Washingtonu, kde jeho otec působil jako zpravodaj Československého rozhlasu. Po maturitě studoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a na podzim 1989 se podílel na činnosti nezávislé studentské skupiny, která zorganizovala manifestaci 17. listopadu 1989, poté byl členem celostátního stávkového výboru studentů. Politiku nikdy úplně neopustil ani jako právník; pracoval v kanceláři někdejšího federálního premiéra Mariána Čalfy. Byl členem vedení Mladých liberálů, kteří měli úzkou vazbu na někdejší Občanské hnutí a pozdější Svobodné demokraty, které vedl jeho otec. Později Dienstbier vstoupil mezi Mladé sociální demokraty a v září 2000 se na dva roky stal jejich předsedou. Podle médií to bylo přes odpor šéfa strany Miloše Zemana. Poté, co tehdejší premiér ohlásil k dubnu 2001 odchod z čela strany, a hlavně po neúspěchu ČSSD ve volbách na podzim 2000, Dienstbier zase neúspěšně prosazoval, aby Zeman skončil i v čele vlády. Jiří Dienstbier je ženatý, má syna. Dlouhodobě se angažuje kolem fotbalového klubu Bohemians 1905.

Jiří Dienstbier
Zdroj: Igor Šefr/ČTK