Děti táhne sportování i tanec, kroužky jsou takřka plné

Sportování a tanec jsou nejoblíbenější kroužky (zdroj: ČT24)

Z kroužků se dnes u dětí těší největší oblibě sportování a tanec. Z hudebních nástrojů chtějí hrát nejvíce na kytaru. Táhnou třeba i kroužky robotiky. Oblíbenost aktivit se s roky proměňuje i proto, že na ni má velký vliv aktuální dění, mimo jiné třeba úspěchy českých sportovců na olympiádě. Ceny kroužků se pohybují od stovek po tisíce korun za rok.

Dobrým příkladem jsou úspěchy dvojnásobného olympijského vítěze v judu Lukáše Krpálka, které zájem o tento sport v letech 2015 a 2020 ztrojnásobily z patnácti na pětačtyřicet tisíc členů svazu juda. Podobný efekt zažívají po bronzu v Paříži i šermíři. Po olympijských úspěších Martina Fuksy a Josefa Dostála jeví více dětí zájem i o sporty na hladké vodě.

„Když vyhrál na olympiádě ten náš Josef (Dostál), tak jsem si řekl, proč bych i já neměl šanci,“ vysvětluje žák Ihor svou motivaci začít s kanoistikou ve stejném klubu jako olympijský medailista. „Je to prostě dřina, ale je to u vody s pádlem a nám to přijde, že to má smysl,“ dodává trenér Klubu vodních sportů Praha Martin Kolanda.

Motivace dětí ke kroužkům ale nemusí být jen sportovní. Třeba pro hudební aktivity se některé rozhodují díky svému oblíbenému umělci. Aktuálně to je například světoznámá popová zpěvačka Taylor Swift.

ČT oslovila víc než pětadvacet organizací nabízejících kroužky pro děti v různých částech republiky a velmi často je úplně nebo téměř úplně plno. 

Nejdražší kroužky jsou v Praze

Ceny kroužků se pohybují od stovek po tisíce korun za rok. Nejdražší jsou v Praze, levnější ceny mají na severu Čech nebo v Plzni. Například školné v základní umělecké škole stojí v hlavním městě mezi 1700 a 3000 korunami, kdežto třeba v Mostě nabízí stejné aktivity za 1200 až 1500 korun.

Na kroužky pro děti přispívají kraje i obce. Pomoct mohou i různé organizace, například projekt Darujme kroužky dětem, dárcovská platforma Znesnáze21 nebo nadace Českého olympijského výboru.

Zvlášť na pohyb dětí přispívají pojišťovny. Například u VZP to mohou být až dva tisíce korun za rok. U Oborové i Vojenské zdravotní pojišťovny je základem až tisíc korun a k tomu další příspěvky. Podmínky pojišťoven se liší, některé přispívají třeba i na helmu na kolo, jiné zase na sportovní prohlídky nebo startovné na závodech.