Děti s vážným handicapem mohou čekat na ranou péči až rok, ministerstvo chce pomoci novelou

Události: Raná péče (zdroj: ČT24)

Děti s vážným handicapem čekají dlouho na odbornou ranou péči. Existuje málo služeb, které rodinám pomáhají s vyšetřeními, terapií a radí i přímo doma. I proto se teď neziskové organizace sešly se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí. Resort chystá novelu, která má takovou péči podpořit.

Dětem s poruchou sluchu, tělesným či mentálním postižením může raná péče zlepšit život. Musí ale přijít včas, nejlépe po narození nebo prvních příznacích nemoci.

Například rodina Vochočová má dvě děti s autismem. Pravidelně k nim dochází odborníci z Diakonie. „Je to paní psycholožka, se kterou si povídáme. Zajímá se o syna, rozvoj i o nás rodiče. Pro mě je to velmi cenné,“ okomentovala Kristina Vochočová.

Podobně to vnímá i Simona Bučková, jejíž dcera trpí dědičnou poruchou metabolismu. „Poradkyně k nám jezdí, dováží pomůcky, ukazuje nám, jak s ní pracovat,“ sdělila Bučková.

Kapacita stačí jen pro čtrnáct procent handicapovaných dětí

Službu mohou rodiny využívat zdarma do sedmi let věku. Jde zároveň o preventivní péči, díky které se méně dětí dostává do ústavů. Jenže čekací lhůty mohou být až rok, jak vyplynulo z dat skoro padesáti poskytovatelů rané péče v Česku. Kapacita stačí jen pro čtrnáct procent dětí s handicapem.

„Čím dříve začneme, tím větší pomoc a efektivity se rodině dostane. Čekací doby v rané péči tak jdou proti smyslu celé té služby,“ upozornila ředitelka Společnosti pro ranou péči Praha a Karlovy Vary Jitka Barlová.

Navíc kvůli nižším výdělkům je obtížné najít kvalifikovaný personál. Nejen o tom organizace debatovaly se zástupci resortu práce a sociálních věcí.

Raná péče v ČR
Zdroj: Společnost pro ranou péči / ČT24

Resort chystá novelu o sociálních službách

„Chceme sjednotit metodickou činnost ze strany státu vůči jednotlivým krajům. Chceme, aby byly co nejvíce podporovány terénní a ambulantní služby,“ vyjmenovala náměstkyně ministra práce Šárka Jelínková (KDU-ČSL).

S tím počítá chystaná novela o sociálních službách. Zatím každý kraj postupuje různě, i proto se nově v tématu propojují resorty sociálních věcí a zdravotnictví.

„Velkým problémem je nedostatečná informovanost o službě. My jako resort zdravotnictví se snažíme zvyšovat informovanost mezi zdravotníky, pediatry, v nemocnicích,“ poznamenal náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL).

Nejen to budou řešit kulaté stoly ve sněmovně. První začne už příští týden. Jedním z témat bude i podpora novorozeneckých screeningů.