Situace na řekách se zklidňuje

Řeka Nežárka byla ještě v neděli po osmé hodině večerní v Rodvínově na Jindřichohradecku na třetím povodňovém stupni, do půlnoci ale klesla na druhý, na něm se řeka držela i v Lásenici. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu na tomto toku byla v neděli nejvypjatější situace. Na několika dalších byly hlášeny spíš nižší stupně. Do pondělního rána hladiny řek v Česku dále klesly, hydrologové hlásili na pěti místech první povodňový stupeň. V příštím týdnu se opět čekají v části Česka tropické teploty.

V neděli dopoledne byla ještě dramatická situace u řeky Kamenice v Kamenici nad Lipou na Pelhřimovsku. Ráno kolem 07:00 překročila hranici třetího povodňového stupně, který značí ohrožení, během dopoledne ale klesla na druhý stupeň, odpoledne pak na první stupeň a nakonec i pod něj.

Starosta města Tomáš Tesař (nezávislý) informoval, že se voda dostala do sklepů zhruba desítky domů. V ulici U Nádraží, která se rekonstruuje a dělají se tam přípojky do objektů, se do několika sklepů dostalo i bahno. Hasiči se museli pustit do odčerpávání z čističky odpadních vod. Celý den upouštěli Čejnův rybník, který se naplnil, hladinu vody snížili o půl metru. Z preventivních důvodů zpevnili hráz, protože u propustku začala prosakovat. „Práce skončily odpoledne, hasiči to večer a v noci ještě zkontrolují, zda to zpevnění je v pořádku,“ dodal Tesař.

První stupeň byl před půlnocí z neděle na pondělí hlášen ještě u Želivky v Poříčí a u Lužnice v Klenovicích. Želivka v Želivu nakonec ještě vystoupala na dvojku. Celkově se ale povodňová situace dál zklidňovala.

Před půlnocí ze soboty na neděli bylo evakuováno devatenáct osob z dětského tábora u obce Pobistrýce na Pelhřimovsku.

Hasiči v sobotu také zasahovali nedaleko obce Křemešník na Pelhřimovsku, kde na projíždějící auto spadl strom. Ve vozidle byly čtyři osoby, v nemocnici v Pelhřimově skončily dvě s lehkým zraněním, uvedl mluvčí záchranářů Petr Janáček. Podle policejní mluvčí Michaely Lébrové je předběžná škoda na vozidle 500 tisíc korun, případ si převzali dopravní policisté.

Hasiči zasahovali ve východních Čechách

Východní Čechy v noci na neděli již potřetí v tomto týdnu zasáhly silné deště. Nejvíce v noci pršelo v jižní části Pardubického kraje, kde srážky dosáhly 30 až 40 litrů vody na metr čtvereční. V Hradci Králové napršelo 36 litrů vody na metr čtvereční. Deště vzedmuly hladiny řek, které ale povodňových stupňů nedosáhly, vyplývá z dat Povodí Labe. Hasiči měli řadu výjezdů k čerpání vody a likvidaci popadaných stromů.

V Pardubickém kraji hasiči zasahovali v elektrárně Chvaletice, kde voda zaplavila dílnu. V Opatovicích voda zaplavila parkovací stání. V Pardubicích spadla větev na auto, nehoda se obešla bez zranění. V České Třebové hasiči zasahovali u auta v zaplaveném podjezdu. V Žamberku řidič na zaplavené vozovce dostal smyk a skončil mimo silnici. „Stromy a větve hasiči odstraňovali v České Třebové, Starém Městě na Svitavsku, Lázních Bohdaneč, Ústí nad Orlicí, Jezbořicích a Hnátnicích,“ uvedl mluvčí pardubických hasičů Miroslav Polák.

Hasiči v Královéhradeckém kraji od sobotního podvečera do nedělního rána měli čtyři výjezdy k popadaným stromům a v Lochenicích a v Plotištích u Hradce Králové čerpali vodu. V neděli odpoledne ještě hasiči v Hradci Králové čerpali vodu v Polákově a Horově ulici a v Trutnově a v Zelenecké Lhotě na Jičínsku odstraňovali stromy popadané na silnice.

Opět mají nastoupit tropické teploty

V části Česka budou podle předpovědi v nadcházejících dnech opět tropické teploty. V pondělí se dostanou přes 31 stupňů Celsia na jihu a jihovýchodě Moravy, ve středních Čechách a Ústeckém kraji, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V úterý má být obdobné vedro na většině území Moravy a Slezska.

Podle meteorologů bude příliv teplého vzduchu zesilovat od jihu. Pro pondělí platí jejich upozornění na vysoké teploty zejména pro Prahu, Středočeský, Ústecký, Jihomoravský a Zlínský kraj. V úterý s vysokými teplotami mají počítat zejména obyvatelé Jihomoravského, Zlínského, Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

Vzhledem k současné vodácké sezoně současně ČHMÚ upozornil, že hladiny především menších řek jsou po vydatných deštích zvýšené, v pondělí se ale bude situace na nich stabilizovat.