Dceru Ninu jim vzal nádor mozku. Jejím jménem teď pomáhají dalším nemocným dětem

Události: Fond na podporu vážně nemocných dětí (zdroj: ČT24)

Nadační fond Nina bojuje s mozkovými nádory u dětských pacientů. Vznikl na začátku letošního roku na počest šestileté Niny, která nemoci podlehla. Její rodiče a zároveň zakladatelé fondu představili plány, které mají dalším nemocným dětem pomoct.

Krutou diagnózu mladší dcery se manželé Chovancovi dozvěděli po Vánocích. Navzdory prognózám se rozhodli bojovat. Jejich Nina podstoupila experimentální léčbu v Paříži a rodiče založili nadační fond.

Jeho prostřednictvím teď po odchodu dcery bojují dál pro další děti. „Nadační fond v tuto chvíli vypisuje vědecko-výzkumnou stáž na dobu jednoho roku do speciální laboratoře, která se věnuje výzkumu mozkových nádorů. Tato laboratoř se nachází v Paříži,“ popisuje Martin Chovanec.

S pomocí nadačního fondu se teď ve Francii léčí další dívka z Česka. Gliom mozku patří mezi nejagresivnější a nejsmrtelnější formy rakoviny v dětském věku. Průměrná doba přežití je méně než rok. Lék zatím neexistuje.

„V dětské neuroonkologii je to asi to nejhorší, protože ten nádor nelze operovat s ohledem na uložení a na charakter růstu,“ potvrzuje přednosta Neurochirurgické kliniky dětí a dospělých ve Fakultní nemocnici Motol Vladimír Beneš.

I proto chce fond dlouhodobě podporovat výzkum a mezinárodní spolupráci odborníků.

Fond vybral 14 milionů

Sobotní setkání u Letenského kolotoče mělo být symbolickým poděkováním všem podporovatelům fondu, kteří od začátku roku přispěli částkou 14 milionů korun.

Tyto peníze poslouží také na rozvoj podpůrné péče pro děti a jejich rodiny. „Dětská podpůrná paliativní péče by měla být u pacientů s nevyléčitelným onemocněním začleněná hned od začátku, od diagnostiky,“ dodává Kateřina Trková z Kliniky dětské hematologie a onkologie v motolské nemocnici.

Kristýna a Martin Chovancovi se shodují, že aktivity kolem fondu jsou pro ně jednou z cest, jak se s osudem, který potkal jejich dceru, vyrovnat.