Dceru mu manželka unesla do Ruska - teď se ho zastal tamní soud

Praha - Případ Zdeňka Hromádky, kterému před sedmi lety unesla manželka dceru do Ruska, má nový vývoj. V Moskvě se o něj zajímal prezident Miloš Zeman a pověřil českého velvyslance, aby se v něm ambasáda aktivně angažovala. Hromádka navíc zaznamenal už druhé vítězství u soudu, v prosinci uspěl ve Štrasburku a nedávno také u odvolacího soudu v Petrohradu, který rozhodl v jeho prospěch.

Vleklý případ začal v roce 2008, kdy český soud v rámci rozvodového řízení svěřil předběžným opatřením dívku do péče otce, její matka původem z Ruska ale s dcerou vycestovala do země svého původu a už se nevrátila. Otec se od té doby marně domáhá vrácení své dcery do Česka, svou dceru už neviděl přes čtyři roky.

Rozsudek, jímž byla Anna Hromádková svěřena do výchovy svého českého otce, nabyl právní moci v roce 2012, ruské soudy jej však neuznaly a dívka zůstala s matkou. Úřady v Rusku dlouhodobě zastávají názor, že matka s dcerou vycestovaly do vlasti zcela legálně a Anně dokonce udělily ruské občanství. 

„Třicátého května 2011 jsem ji viděl naposledy a bohužel to hlavní - vůbec nevím kde je, jak se má, co dělá,“ stěžuje si Zdeněk Hromádka. Pravidelně se mu také vrací neotevřené dopisy, které dceři a její matce posílá. „Já ty dopisy neotvírám, protože bych je pak někdy chtěl ukázat Aničce,“ dodává otec.  

V prosinci ale Zdeněk Hromádka uspěl u Evropského soudu pro lidská práva, který konstatoval, že Rusko svým konáním porušilo právo na rodinný život a musí zjednat nápravu. Rusko má Hromádkovi jako odškodnění zaplatit téměř půl milionu korun a rozsudek by navíc měl mít i plošný dopad pro tamní úřady. „Právní moci nabyl rozsudek v březnu tohoto roku, od té doby běží šestiměsíční lhůta, ve které musí Rusko zareagovat,“ vysvětluje mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Zdeněk Hromádka: Dceru hledat nepřestanu, to prostě nejde (zdroj: ČT24)

Letos v březnu pak Hromádka uspěl také u odvolacího soudu v Petrohradu, který rozhodl, že má otec na kontakt s dcerou právo: „Rozhodnutí soudu se týká obyčejného práva dítěte na to, stýkat se se svým rodičem. Pro nás je to obyčejná přirozená věc, v Rusku to musí být stvrzeno soudem,“ konstatuje Hromádka. Ten už si proto vyřizuje víza na své další cesty do Ruska: „Já samozřejmě nepřestanu Aničku hledat, to nejde,“ dodává otec.

O případ se zajímal prezident Zeman

O případ českého otce se osobně zajímá i prezident Miloš Zeman. Při své nedávné návštěvě Moskvy se na Zdeňka Hromádku a jeho dceru ptal českého velvyslance v Rusku. „Pan prezident se především soustředil na setkání s českým velvyslancem, kterého požádal, aby v této věci dále postupoval a především se zajímal o podrobnosti,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.