Dálkově ovládaný robot najde centrum požáru, mohl by pomáhat hasičům i armádě

Události: Robot pomocníkem hasičů (zdroj: ČT24)

V Česku se poprvé představil dálkově ovládaný robot vyvinutý v Chorvatsku. Místo lidí by mohl zasahovat na místech, kde jsou ohroženy životy zasahujících hasičů, ať už kvůli vysoké teplotě, nebo jedovatým látkám.

Robot už v zahraničí pomáhá při požárech rafinerií nebo zbrojních a chemických továren. „Systém posíláte do míst, kde hrozí zranění anebo náhlé exploze, je to prodloužená ruka hasičů,“ vysvětlil obchodní manažer URC Systems Jakub Haluška.

Robota vyvinula v roce 2009 chorvatská společnost. Od té doby ho ve své výzbroji mají hasičské sbory několika zemí včetně Ruska nebo Turecka. Teď ho na speciálním polygonu ve Zbirohu viděli v akci zástupci české armády i záchranných sborů.

Stroj řídí na dálku operátor. Ve Zbirohu jím byl Davorin Horvat, který s hasicím robotem jezdí skoro pět let. „Může se ovládat na dálku od 800 metrů do 1500 metrů s tím, že maximum jsou 3 kilometry v otevřeném prostoru,“ říká operátor Horvat.

Dálkově ovládaný robot najde centrum požáru, mohl by pomáhat hasičům i armádě.
Zdroj: ČT24

Robot má na sobě devět kamer, samochladicí soustavu a dělo, které hasí až na dálku 55 metrů. Na pětimetrovém ramenu si nese také speciální termokameru, která dokáže najít zdroj požáru. Ten pak robot uhasí z nádrže speciálního tanku, kam se vejde dva a půl tisíce litrů vody a pět set litrů speciální pěny. Robot navíc projede jakýmkoli terénem.

„Pozná to nejhorší místo, najde požářiště. Na kameře je vidět, jak to tam vypadá,“ popsal fungování stroje zástupce chorvatského výrobce DOK – ING Sanjin Šumar.

Jak se robot řídí, si ve Zbirohu vyzkoušel druhý muž českého hasičského sboru František Zadina. „Naším hlavním úkolem je ochránit zasahující hasiče,“ vysvětlil generál, proč projevil o stroj zájem.