Cizinci v ČR: Přibývá Rusů, naopak Ukrajinci odcházejí

Praha - Každý 25. člověk v Česku je cizinec. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) žilo na konci loňského roku v zemi skoro půl milionu cizinců. Číslo je za posledních pět let zhruba stejné. V porovnání s jinými zeměmi EU je podíl cizinců u nás mnohem nižší. Nejvíce jich žije v Praze.

V zemi žije 441 500 cizinců. „Od roku 2001 docházelo ke každoročnímu nárůstu počtu, který vyvrcholil v roce 2008. V půli roku 2009 nastal částečný úbytek. Za posledních pět let počty cizinců v zásadě stagnují,“ uvedl Daniel Chytil z oddělení pracovních sil a migrace ČSÚ.

Víc než polovina cizinců může v republice zůstat natrvalo, protože tu žijí více než pět let. Povolení k trvalému pobytu mělo zhruba 240 tisíc lidí, zbývajících 202 tisíc je v Česku přechodně. Od roku 2011 přibývá hlavně občanů EU. Lidí ze zemí mimo osmadvacítku přichází méně. Tři pětiny cizinců v ČR tvoří Ukrajinci, Slováci a Vietnamci. „Ukrajinců od roku 2008 ale ubylo o 15 procentních bodů, Vietnamců o pět procentních bodů. Naopak plynule přibývá Rusů,“ upřesnil Chytil.

Nejvíc cizinců žije v Praze. Hlavní město si za svůj přechodný či nový domov vybralo 37 procent migrantů, kteří jsou v ČR. V metropoli a Středočeském kraji žijí tři pětiny Ukrajinců, 45 procent Slováků a pětina Vietnamců. Pro Prahu a Středočeský kraj se rozhodly i tři čtvrtiny Rusů, do Karlovarského kraje zamířilo sedm procent občanů Ruska. „Je sice pravda, že Rusové jsou v Karlovarském kraji druzí nejčastější cizinci, ten obrázek ruských Karlových Varů je ale dán spíš turistikou,“ řekl Chytil.

Rusové stále častěji zadarmo studují na českých vysokých školách

Rusové ale také čím dál častěji zadarmo studují na českých vysokých školách. Nyní je jich zde už 3 500. „Největším lákadlem je to, že studium pro zahraniční studenty je zdarma, pokud student mluví česky,“ řekla ČT postgraduální studentka Liuba Kopecká. Jedinou výraznou investicí je tak kurz češtiny, který přijde zhruba na sto tisíc korun. Stejnou částku by přitom studenti v Rusku mohli zaplatit coby školné za jediný rok. Podle zástupců studentů vnášejí zahraniční vysokoškoláci do lavic konkurenci a tedy i nutnost se víc snažit. Kritici ale zase upozorňují, že pro mnoho zahraničních studentů bývá Česko jen přestupní stanicí.