Čeští policisté řeší deset příspěvků, které schvalují útok na Fica

Čeští policisté aktuálně prošetřují deset případů možného protiprávního schvalování útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, řekl České televizi mluvčí policejního prezidia David Schön. Tuzemská policie po incidentu zvýšila bezpečnostní opatření například před slovenským velvyslanectvím v Praze nebo při konání hokejového šampionátu v Ostravě. Právě tam soutěží slovenský národní tým.

„Aktuálně prošetřujeme deset případů, kde je podezření ze spáchání trestného činu. Žádné další informace aktuálně nemám k dispozici,“ uvedl Schön.

Policie už dříve upozornila, že ne každé vyjádření naplňuje skutkovou podstatu trestného činu, u každého komentáře ověřují především kontext. Za schvalování trestného činu mohou soudy pachateli uložit až roční vězení.

Útočník minulou středu devětapadesátiletého ministerského předsedu několikrát zasáhl ze střelné zbraně. Fico následně podstoupil pětihodinovou operaci. V pátek slovenský premiér prodělal další zákrok, při kterém mu lékaři odebrali odumřelou tkáň ze střelných zranění.

Bezpečnostní opatření

Střelce, kterým je podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj C., policisté zadrželi bezprostředně po činu. V sobotu ho pak soud poslal do vazby. Za pokus o vraždu mu hrozí 25 let vězení nebo doživotí. Na Fica střílel poté, co politik minulou středu přišel na náměstí v Handlové pozdravit veřejnost po výjezdním zasedání svého kabinetu.

Čeští policisté v reakci na útok přizpůsobili bezpečnostní opatření ve vztahu ke chráněným osobám nebo objektům, zvýšili dohled u slovenského velvyslanectví v Praze. Ostražitost zvýšili i v souvislosti s mistrovstvím světa v hokeji, a to zejména v Ostravě, kde v základní skupině hraje slovenský národní tým.

Vedoucí ochranných týmů také s chráněnými osobami, tedy s vrcholnými politiky, podle mluvčího českého policejního prezidia Jozefa Bocána krátce po útoku opětovně probrali pravidla vztahující se k účasti na veřejných akcích.