Česko se k žalobě proti kvótám nepřipojí, rozhodla vláda

Sobotka: Česko by nemělo podléhat strachu a hysterii

Česko se k žalobě na jednorázové přerozdělení uprchlíků do unijních států nepřipojí. Na víc než čtyřhodinové mimořádné schůzi se na tom shodla vláda. Tématem byla i bezpečnostní situace v zemi. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vláda nemá žádné aktuální informace o teroristickém nebezpečí pro Českou republiku.

Vláda se podle Sobotky shodla, že se nepřipojí k žalobě na relokační mechanismus, kterou podalo Slovensko. „Nevidíme přínosy, ale spíš rizika,“ uvedl premiér. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) Česko nyní ani nezažívá migrační krizi. Například kapacita detenčních zařízení je podle něj naplněna z necelých 10 procent.

Členové vlády  také schválili mandát premiérovi pro nedělní jednání Evropské rady. To byl jeden z hlavních důvodů, proč se vláda mimořádně sešla. Premiér v Bruselu bude jednat s unijními špičkami i se zástupci Turecka. „V tuto chvíli je připravena určitá dohoda mezi EU a Tureckem. Z jednání vlády odcházím s mandátem, abych tuto dohodu podpořil,“ uvedl Sobotka.

Státy EU se už shodly na tom, že v příštích dvou letech poskytnou Turecku na zvládnutí migrace tři miliardy eur. Česko se bude na příspěvku podílet 25 miliony eur (zhruba 675 milionů Kč).

  • „Pokud Evropská unie Turecko ekonomicky podpoří, pokud umožní nějakou vízovou liberalizaci, pokud umožní otevření některých přístupových kapitol, tak na druhé straně Turecko přijme opatření k ochraně svých hranic,“ upřesnil premiér podmínky, na kterých ČR bude trvat.

Nemáme informace o bezpečnostní hrozbě pro Česko, uvedl premiér

V souvislosti s bezpečnostními riziky se jednání účastnili také policejní prezident a zástupci všech tří zpravodajských služeb. Odmítli, že by Česku hrozilo jakékoliv bezprostřední nebezpečí. „Zvýšená bezpečnostní opatření ale přesto platí. Důvodem je zhoršená bezpečnostní situace v jiných státech, jako je Francie či Belgie,“ uvedl Sobotka. 

„Nemáme problémy s bezpečností v rámci migrace, nemáme žádné navrátilce z bojů, nemáme žádné lidi, kteří by tam odešli. Nemáme tyto problémy, které by nás měly trápit,“ podotkl Chovanec. Podle Sobotky není také důvod rušit tradiční akce spojené například s vánočními svátky.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Podporujeme posílení ostrahy hranic Schengenu, podotkl Chovanec

Chovanec od vlády získal mandát pro zastupování státu na jednání ministrů EU k migraci 4. prosince. Česko chce vést debatu o funkčnosti hotspotů, které podle vlády nefungují ideálně. Nadále je proti zavedení stálých kvót pro přidělování běženců a pro posílení ostrahy vnější schengenské hranice.

Ohledně debaty o omezení a zpřísnění přístupu ke zbraním vláda zastává názor, že je třeba bojovat především s trhem s nelegálními zbraněmi. Prostor pro zpřísňování pravidel vůči legálním držitelům zbraní nevidí, protože pravidla se v tuzemsku zpřísnila po tragické střelbě v Uherském Brodu.