Česko má za sebou první den voleb. Zájem byl vyšší než před čtyřmi lety

Události: První den sněmovních voleb (zdroj: ČT24)

Česko má za sebou první den sněmovních voleb. Zájem je podle mnoha volebních komisařů vyšší než před čtyřmi lety. Hlasovat přišly v pátek více než dvě pětiny oprávněných voličů. Volební místnosti se lidem znovu otevřou v sobotu v 8 hodin ráno. Hlasovat budou moci do 14. hodiny odpolední, od kdy se začnou hlasy sčítat a Česko tak bude znát nové složení své dolní komory.

On-line přenos

ON-LINE: Volby 2017

  • 23:30
    Česká televize

    ČT24 bude politické dění sledovat také o víkendu. Předseda ANO Andrej Babiš bude hledat potenciální ministry. Piráti zase rozhodnou třeba o tom, koho navrhnou nebo podpoří do čela sněmovny.

  • 22:41

    „To bych nechal otevřené, uvidíme, jak se celá situace bude dále vyvíjet,“ reaguje místopředseda hnutí Petr Vokřál na otázku, zda je ANO připraveno vládnout i bez důvěry. Je to předčasná otázka, dodal.

V pátek mohli voliči hlasovat od 14 do 22 hodin. Během osmi hodin si cestu do volebních místností našly podle odhadu volebních komisařů zhruba dvě pětiny z více než osmi milionů voličů. Účast se ovšem v regionech dost lišila.

Značný zájem o volby byl v Olomouckém, Jihočeském nebo Libereckém kraji. Průměrnou volební účast měli v Karlovarském či Jihomoravském kraji, proměnlivou v Pardubickém kraji. Vyplývá to z informací od volebních komisařů. Žádné závažnější problémy podle dosavadních informací hlášeny nebyly.

Například na na Liberecku a Jablonecku se před 19. hodinou pohybovala volební účast v rozmezí 26 až 30 %. „Byli jsme na jedné velké škole v Jablonci, kde volební účast dosahovala i 37 %,“ řekl vedoucí kontrolní komise Libereckého kraje Zdeněk Valášek.

Politolog Švec: Lidí, kteří šli dnes volit, není úplně málo (zdroj: ČT24)

Volební účast v hlavním městě se kolem 18. hodiny pohybovala mezi 15 a 23 procenty. Nejvyšší zatím hlásí Praha 11, kde odevzdalo hlas už 23 procent voličů, v Praze 14 jich bylo 16,5 procenta. Ve středních Čechách se volební účast pohybovala mezi 14 až 20 procenty.

Z celostátních lídrů odvolil mezi prvními předseda ANO Andrej Babiš, který vhodil hlasovací lístek do urny v Průhonicích u Prahy. Na pražských Vinohradech odhlasoval lídr Pirátů Ivan Bartoš, v Náchodě šéf lidovců Pavěl Bělobrádek, v Brně předseda ODS Petr Fiala, v Českých Bdějovicích předseda KSČM Vojtěch Filip.

Šéf hnutí STAN Petr Gazdík volil v Suché Lozi na Slovácku, předseda TOP 09 v jihočeské Bechyni. Tomio Okamura (SPD) hlasoval v pražské Hostivaři, předseda Zelených Matěj Stropnický v Praze na Žižkově. Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek odvolil kolem půl sedmé večer v Ostravě.

Andrej Babiš ve volební místnosti
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Prezident Miloš Zeman dorazil k volební urně do základní školy Brdičkova v pražských Stodůlkách. Na dotaz ČT, koho ve volbách podpořil, uvedl: „Volil jsem Čecha.“ Na otázku, zda pověří sestavením vlády vítěze voleb, pak řekl: „To je snad poctivá sportovní hra.“

Jediné zásadní volby pro ČR byly v roce 1990. Všechno ostatní byly normální svobodné volby. To, že každý prohlašoval, že jsou tyto zásadní a zlomové, byla jen reklamní kampaň, nic víc.
Miloš Zeman
Prezident

Bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií odvolil v pražských Kobylisích, podle svých slov vhodil hlas svému synovi, který kandiduje za ODS.

O jedno křeslo se uchází 37 kandidátů

Celkem by do sněmovních lavic rádo usedlo více než 7500 kandidátů, uvedla předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. Na jedno z 200 poslaneckých míst tak připadá zhruba 37 uchazečů.

Hlasovací lístky dostalo více než osm milionů voličů do poštovních schránek. Kdo je neobdržel, může si je vyzvednout ve volební místnosti. Voliči se také musí prokázat platným občanským průkazem či cestovním pasem. 

Pokud by někdo na poslední chvíli zjistil, že má občanský průkaz propadlý nebo ho ztratil, ještě pořád může hlasovat. Na úřadech totiž fungují tzv. občankové pohotovosti, které budou fungovat, dokud se volební místnosti nezavřou. Obecně stačí přinést dvě fotografie a nejlépe rodný list. Průkaz pak bude platit jenom měsíc.

  • O hlasy voličů se budou ucházet zástupci 31 stran a hnutí.
  • Volebních místností se po celém Česku otevírá skoro 15 tisíc.

Kvůli časovému posunu už volby do Poslanecké sněmovny začaly v zahraničí, jako první začali vybírat nové poslance Češi v Brazílii a Argentině, a to od čtvrtečních 19 hodin našeho času.

Čtyři preferenční hlasy, lístek nesmí být přetržený

Voliči mohou dát hlas buď celé straně, nebo na kandidátce vybrat své favority. V takovém případě mohou dát nejvýše čtyřem kandidátům přednostní hlasy tím, že zakroužkují pořadové číslo před jejich jménem. Pokud by někdo zakroužkoval více lidí, zůstává hlas pro stranu platný, ale preferenční hlasy se neberou v potaz.

Stejně tak ani další písemné úpravy hlasovacího lístku nemají na jeho posuzování vliv. Platné by byly podle ministerstva vnitra i lístky, na nichž jsou jména kandidátů škrtnuta, změněna nebo dopsána.

Neplatné by naopak byly napodobené nebo přetržené hlasovací lístky, nikoli však natržené, pokud by z nich volební komisaři dokázali vyčíst všechny potřebné údaje. Hlas voliče by byl neplatný také v případě, kdyby v hlasovací obálce bylo několik hlasovacích lístků, případně by lístek nebyl v obálce.

Nejčastějším problémem je, že si voliči spletou obálky a hlasy pak jsou neplatné.
Václav Henych
člen Státní volební komise pro ČT