České volby odstartovaly v Americe. První hlasy lidé odevzdali v Brazílii a Argentině

Události: Přípravy na volby vrcholí, v Americe už se hlasuje (zdroj: ČT24)

Volby českých poslanců začaly kvůli časovému posunu už ve čtvrtek na americkém kontinentu. Jako první mají možnost volit Češi v Brazílii a Argentině, a to od 19 hodin našeho času. O hodinu později se začalo volit na Kubě a na východním pobřeží USA a Kanady. V Česku zatím probíhají přípravy. Po celé zemi se volební místnosti otevřou v pátek ve 14 hodin.

Češi v cizině si stejně jako před čtyřmi lety vybíraají ze středočeských kandidátů. Kraj byl vybrán losem. Volební místnosti v Americe budou otevřeny od 14 do 21 hodin místního času a ve stejném časovém rozmezí ještě v pátek 20. října.

Ve zbytku světa se bude hlasovat stejně jako v Česku, a to na 108 místech, většinou na velvyslanectvích nebo tam, kde působí v misích čeští vojáci. Jedním z volebních míst je vojenská základna Balad v Iráku.

K volbám v zahraničí se zapsalo do voličských seznamů více než 9000 Čechů. Tento počet se ale podobně jako při minulých volbách zvýší o ty, kteří přijdou hlasovat s voličským průkazem.

V Česku se volební místnosti otevřou v pátek 20. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 21. října od 8 do 14 hodin. K volbám je nutné přijít s platným občanským průkazem nebo pasem, do obálky je možné vložit jen jeden hlasovací lístek. Na něm je možné zakroužkovat maximálně čtyři kandidáty vybraného politického uskupení. 

Hlasující letos mohou vybírat z 31 stran a hnutí a více než 7500 kandidátů. Na jedno místo ve dvousetčlenné dolní komoře tak připadá téměř 38 adeptů. Průměrný věk kandidátů přesáhl 46 let. Žen je na kandidátkách téměř 30 procent. Potenciálních voličů je podle dat Českého statistického úřadu víc než osm a půl milionu.

Události: Na volby se připravují volební komisaři i novináři (zdroj: ČT24)

Komise zasedne v pivovaru i na zámku

V osmi městech a obcích budou občané letos hlasovat také v místních referendech. Například v Zubří na Vsetínsku mají rozhodnout, jestli město postaví místo zchátralého venkovního koupaliště nový krytý bazén. Poslední hlasování totiž kvůli nízké účasti bylo neplatné. 

Tradičně lidé chodí hlasovat do škol nebo na úřady. V některých obcích si ale museli poradit jinak. Jedinou nutnou podmínkou je, aby místnost byla stoprocentně uzamykatelná. V Kunčicích pod Ondřejníkem tak zasedne komise v tamním pivovaru, v Albrechticích zase v Linhartovském zámku.