Česko koupí 12 vrtulníků a dá půl miliardy do jejich základny v Náměšti nad Oslavou

Do roku 2020 by měly na obnovu infrastruktury vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku směřovat investice za více než půl miliardy korun. Řekl to v úterý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přibližně ve stejném roce by měly být ruské vrtulníky nahrazeny dvanácti novými víceúčelovými stroji, dodal.

„Od roku 2014 probíhá akviziční proces, který by měl skončit na přelomu let 2017 a 2018. Do dvou let od uzavření smlouvy by měly být dodány první stroje,“ řekl k plánovanému nákupu vrtulníků premiér. 

Cílem podle něj je, aby se armáda postupně zbavila závislosti na Rusku, která je v tomto ohledu nyní téměř absolutní.

Zakázka na vrtulníky
Zdroj: ČT24

O vypsání zakázky na nákup vojenských víceúčelových vrtulníků by měla česká vláda rozhodnout letos na podzim. Cena za 12 vrtulníků má být do 10 miliard korun. Předpokládá se, že soutěže se budou moci zúčastnit jen výrobci z bezpečných zemí, tedy států z NATO a Evropské unie. České televizi to v únoru sdělil náměstek ministra obrany Daniel Koštoval.

Sobotka k aktuální bezpečnostní situaci ve světě (zdroj: ČT24)

Velitel základny v Náměšti nad Oslavou Petr Čepelka uvedl, že peníze by měly jít na výstavbu skladů na letecké pohonné hmoty a další materiál, umístěný v současné době ve starých a nevyhovujících objektech.

Nové vrtulníky budou nasazovány nejen v zahraničních misích a při případné obraně republiky, ale například také při záchranných operacích v rámci integrovaného záchranného systému.

Další rozvoj náměšťské základny, která je součástí páteřní sítě NATO, je podle premiéra nutný i vzhledem ke zhoršené bezpečnostní situaci ve světě. Přispěje také ke stabilizaci pracovních míst na Třebíčsku. Základna je významným zaměstnavatelem v regionu. Pracuje v ní 1100 lidí, z toho přibližně stovka civilních zaměstnanců.