České věznice praskají ve švech, hrozí kolaps

Ostrava - V Česku hrozí kolaps vězeňství. Ve věznicích je momentálně dvacet dva tisíc lidí, nejvíc od roku 2000. Dalších sedm a půl tisíce odsouzených do vězení dosud nenastoupilo. Pokud by si část z nich začala tresty odpykávat a počet lidí ve výkonu trestu by stoupl na dvacet pět tisíc, bude podle generálního ředitele Vězeňské služby ČR Luďka Kuly nutný krizový scénář.

V případě, že by se počet vězňů nadále zvyšoval, musely by se věznice podle Kuly odklonit od humanizace a navíc by se odsouzení museli ubytovávat i ve vězeňských prostorách, které pro to nejsou určeny, jako například v tělocvičnách. „Česká vězeňská služba na 25 000 vězňů není připravena,“ uvedl Kula. V Česku je celkem 35 věznic, problémy s přeplněností jsou hlavně ve věznicích určených pro výkon trestu.

„Všechny věznice, kde se vykonává výkon trestu, jsou na samé hranici přeplněnosti a některé z nich jsou přeplněné až na 130 procent. Pokud v současné době něco nepodnikneme, tak by mohlo dojít i ke kolapsu vězeňství,“ prohlásila ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.