Češka Pavla Kocourková má vyznamenání od belgického krále. Je první rytířkou Leopoldova řádu

Pavla Koucourková chystá každý rok program pro belgické veterány (zdroj: ČT24)

Česko má prvního rytíře, respektive rytířku Řádu Leopolda II. Stala se jí vyučující ze Západočeské univerzity v Plzni Pavla Kocourková. Významné ocenění jí udělil belgický král za propagaci belgických veteránů, kteří se v roce 1945 podíleli na osvobozování Československa.

„Jsou vlastně bráni jako součást Američanů a veřejnost se diví, proč mluví francouzsky,“ uvedla novopečená rytířka Pavla Kocourková. Řád Leopolda II. je třetím nejvyšším belgickým vyznamenáním. Za 117 let existence ho získalo jen 40 nevojáků. 

„Je skvělá, každý rok nám zorganizuje opravdu ideální pobyt,“ pochvaluje si péči Pavly Kocourkové belgický veterán ze 2. sv. války Louis Gihoul.

Ten se na Domažlicko vrací pravidelně každý rok, před 72 lety tam se svým velitelem Albertem Gélisem a americkou armádou osvobozoval zničené město Holýšov. „Když jsme sem přijeli, nevěděli jsme, že jsme v Československu. Mysleli jsme, že jsme v Německu,“ vzpomíná Gihoul. Záhy se ale ke svému překvapení setkal se svým rodným jazykem.  

Právě v Holýšově totiž jeho jednotka narazila na ženský koncentrační tábor. Z tisícovky vězenkyň, které tady vyráběly patrony, bylo asi 400 Francouzek. „Nejdřív byly osvobozené polskou brigádou, ale Němci tady stále byli. Proto utekly do lesů. A tak jsme přijeli my s naším praporem a znovu jsme tábor osvobodili,“ vzpomíná Louis Gihoul.

Uložit