Celníci vyrazili za potravinami, problém má každá třetí dodávka

UDÁLOSTI: Celníci se v noci zaměřili na import potravin u hranic s Polskem (zdroj: ČT24)

Více než při třetině kontrol kamionů a dodávek s potravinami narážejí celníci na nedostatky. Jak ukázala noční série kontrol na Trutnovsku, nic se nemění. V Královéhradeckém kraji, kam přijíždějí vozy s potravinami z Polska, je naopak situace ještě výrazně horší, než ukazuje celorepubliková statistika.

Že při nočních kontrolách na Trutnovsku narazí na nedostatky, celníci očekávali. Ostatně statistika, kterou vytvářejí oni a Státní veterinární správa, naznačuje, že nejpozději při třetí kontrole by měli něco odhalit. V Královéhradeckém kraji je to navíc podstatně horší – v pořádku není náklad v sedmi autech z deseti.

Nedostatky mají různý charakter. „Nesrovnalosti v dokladech, neoznačené zboží, nenahlášení zásilky,“ vyjmenovala potíže řidičů na Trutnovsku mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj Martina Kolinská.

Mnoho potravin se po celní kontrole vrací za hranice. Od začátku roku veterinární správa vrátila za hranice třeba devět tun masa nebo pět a půl tisíce vajec. V květnu poslali celníci zpět zásilku syrového masa a paštik. Zboží podle mluvčí „nebylo označeno ani zabaleno v souladu s předpisy“.

Jiné problematické zboží ale jde rovnou na likvidaci. „Nejzávažnější pro nás je potravina neznámého původu. To je nebezpečí pro občany v maximální možné míře. Tam musíme tvrdě zasáhnout, zboží se okamžitě likviduje,“ přiblížil ředitel Krajské veterinární správy Hradec Králové Aleš Hantsch. 

Od počátku roku celníci a pracovníci veterinární správy v Královéhradeckém kraji zachytili potraviny o celkové hmotnosti téměř 33 tun v hodnotě 3,5 milionu korun. V celé republice potom zadrželi 121 tun rizikových potravin. Je to výrazný nárůst oproti minulému roku. Loni jich během prvního pololetí zadrželi 87 tun.