Celníci loni zabavili čtyři stovky registračních značek dlužníkům na pokutách

Události: Výběr nedoplatků za dopravní pokuty (zdroj: ČT24)

Celní správa vybrala za uplynulý rok při kontrolách na silnicích nedoplatky za pokuty v hodnotě 22 milionů korun. O šest milionů více než předcházející rok. Pomohlo i to, že dlužníkům, kteří odmítli na místě zaplatit, celníci zabavili 384 registračních značek. Stejnou pravomoc mají i policisté.

Vedle dopravních přestupků nebo stavu bodového systému mohou policisté, stejně jako celníci, při silniční kontrole zjistit i případné nedoplatky. Pokud řidič dluh na pokutách má a odmítne ho zaplatit na místě, může mu policie nebo Celní správa nasadit botičku, nebo dokonce odebrat registrační značky.

Policie tímto způsobem loni vybrala přes tři miliony korun za více než tisíc nezaplacených pokut. V 84 případech řidiči odmítli zaplatit na místě, a proto jim neumožnila pokračovat v jízdě. „Policie České republiky toto oprávnění začala využívat od začátku roku 2023, kdy ho začalo nejdříve využívat oddělení speciálního dohledu,“ říká Michal Hodboď z Ředitelství služby dopravní policie.

Už od roku 2022 se na vybírání nedoplatků zaměřuje i Celní správa. Jen za dopravní pokuty takto loni získala přes 22 milionů korun z více než šesti tisíc nedoplatků. Značky odebrala v téměř čtyřech stech případech.

Dluhy lze zjistit i dopředu

Celníci mohou vybírat i jiné typy dluhů než dopravní pokuty. „Jsou to různé poplatky v oblasti ekologie, pokuty uložené státním úřadem inspekce práce nebo Českou inspekcí životního prostředí,“ popisuje ředitel sekce právní z Generálního ředitelství cel Lubomír Kučera. „V loňském roce jsme měli 35 případů, kde byla platba na místě vyšší než 50 tisíc,“ dodává tamní ředitel odboru dohledu Petr Müller.

Aby lidé předešli podobné situaci na silnici, mohou si případné dlužné částky zjistit a uhradit dopředu, a to přímo na celním úřadě nebo on-line přes identitu občana.