ČD představily nový interiér vagonů první třídy

Praha - Dráhy dnes představily nový vzhled interiéru vagonů první třídy. Rekonstrukcí prošel vnitřek klasického rychlíkového vagonu. Prototyp by mělo do konce pololetí následovat dalších deset vozů. Vylepšenou první třídu najdou cestující například na rychlících z Prahy do Chebu nebo Českých Budějovic.

Jedničky se budou přestavovat během pravidelné údržby. Přeměna jednoho vagonu stojí půl milionu korun. Další rekonstrukce prý budou záviset na množství volných peněz.

„Zjišťujeme, že dneska vozy první třídy jsou na některých soupravách vlaků horší než vozy druhé třídy,“ zdůvodnil rekonstrukci Miloslav Kothera z odboru kolejových vozidel.

Dělníci obnovili elektroinstalaci, povrchy stěn, polstrování sedaček, těsnění oken nebo osadili nové toalety. Vagony jsou vyvedeny převážně v béžové barvě v kombinaci s modrými prvky. Zachovány zůstaly detaily jako držáky zavazadel, kličky topení, stolečky nebo lampičky, dostaly však nový lesk. Obnova trvá sedmi lidem zhruba deset dní. Nový vzhled souvisí s novým barevným provedením vlaků ČD, které společnost poprvé představila počátkem prosince.

Zastaralý vozový park patří k největším problémům Českých drah. Letos na koleje vyjedou nové vozy a soupravy za rekordní 4,5 miliardy korun.