Bývalý obchodní ředitel Čepra se v kauze nevýhodných obchodů dovolal k Nejvyššímu soudu

Bývalý obchodní ředitel podniku Čepro Alexandr Houška si v kauze nevýhodných obchodů s palivem podal dovolání k Nejvyššímu soudu (NS). Houška se tak brání proti pravomocnému čtyřletému trestu za porušení povinností při správě majetku státního distributora paliv. Už v září se na NS obrátil i exšéf Čepra Tomáš Kadlec. I on byl za nevýhodné obchody pravomocně odsouzen ke čtyřem letům vězení. Oba muži mají také Čepru společně nahradit škodu 260 milionů korun s úroky. Houška musí navíc sám uhradit dalšího 1,4 milionu.

„Mohu potvrdit, že odsouzený Houška si podal dovolání,“ řekla ČT mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková z Obvodního soudu pro Prahu 1. Podle justiční databáze se Alexandr Houška dovolal 7. října. Tomáš Kadlec se na Nejvyšší soud obrátil o necelý měsíc dřív.

Oba muži si první rozsudek vyslechli u Obvodního soudu pro Prahu 1 loni v březnu. Čtyřleté nepodmíněné tresty pak letos potvrdil pražský městský soud.

Podle verdiktu Čepro v době působení Kadlece a Houšky levně prodávalo pohonné hmoty firmě Czech Energospace. Následně je podnik draze kupoval zpátky, přičemž se vzdával marží a zisků. Czech Energospace přitom v té době neměla žádnou historii ani majetek.

„Obžalovaní nejméně od listopadu 2003 do září 2005 – tedy téměř dva roky – vstupovali do obchodů a jednání se společností Czech Energospace, které zcela evidentně byly pro společnost Čepro jednostranně nevýhodné,“ uvedla letos v dubnu předsedkyně senátu pražského městského soudu Eva Brázdilová.

Palivo mělo být obměňováno. Neopustilo přitom zásobníky

Soudy se kauzou zabývají od roku 2010. Oba muže původně celkem třikrát zprostila viny soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová, které nakonec odvolací senát kauzu odebral za nerespektování jeho pokynů.

Houška i Kadlec vinu od počátku odmítali. Tvrdili, že pouze plnili strategický úkol, který Česku přinesl vstup do EU – tedy obměnu paliv. Podle soudu však obchody k plnění tohoto úkolu nesměřovaly. Obchodované palivo totiž vůbec neopustilo zásobníky, takže do nich nemohly být dodány pohonné hmoty vyšší kvality.

Houška v Čepru pracoval už v devadesátých letech jako systémový analytik. Podnik opustil po nástupu nového vedení. Vrátil se ale v roce 2003 poté, co se do čela Čepra postavil právě Kadlec. Působil pak jako obchodní ředitel a časem i jako místopředseda představenstva.

Čepro
Zdroj: Čepro

Bývalému generálnímu řediteli Čepra Kadlecovi hrozí ještě vyšší trest. V květnu ho totiž městský soud v jiném řízení nepravomocně uznal vinným také z krácení daní. Soudkyně mu proto čtyřletý trest za porušení povinnosti při správě majetku zvýšila o tři roky. Kadlec se proti rozhodnutí odvolal.

Tomáš Kadlec byl předsedou představenstva a generálním ředitelem Čepra od května 2003 do srpna 2005. Dříve vedl Národní bezpečnostní úřad a předtím působil v Bezpečnostní informační službě, kde řídil odbor řešící závažnou ekonomickou kriminalitu.