Bučovice mají opravenou silnici a tisíce kamionů zpět v centru

Bučovice – Do Bučovic se po roce a půl vracejí auta. Skončila celková oprava silnice a s ní spojená nutnost Bučovice složitě objíždět. Uleví se tak řidičům, obyvatelům okolních obcí a také nízkokapacitním silnicím, po nichž těžké kamiony musely objíždět rozkopané Bučovice. Obyvatelé města z toho ale mají smíšené pocity. Obchvat totiž v rámci rekonstrukce nevznikl a každý, kdo jede z Brna po silnici I/50 do Uherského Hradiště nebo do slovenského Trenčína, se podívá i do centra Bučovic. Před zahájením rekonstrukce jím denně projíždělo 13 tisíc aut.

Rekonstrukce silnice v Bučovicích byla nutná. Průtah byl nebezpečný, kamiony často musely brzdit na poslední chvíli, když do vozovky vstoupily děti. Nyní je v centru pět nových osvětlených přechodů a dvě světelné křižovatky. Zároveň je silnice širší a přehlednější.

Po opravě vozovky v centru, která stála 250 milionů, čeká Bučovice konečně i stavba obchvatu za dalších 1,2 miliardy korun. O jeho stavbě se hovoří již 30 let a konečně by měl začít vznikat příští rok. Původně se ovšem měl stavět už letos. Po četných stížnostech obyvatel ale krajský úřad bučovické radnici nařídil, aby podklady ke stavbě doplnila, což její zahájení pozdrželo.

Vstup Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Zatímco Bučovickým skončí rok a půl klidu, provoz naopak utichne v okolí. Obyvatelé Kyjova opět odvyknou dopravním kolapsům. Opravu ale budou potřebovat krajské silnice, po kterých byly vedeny objízdné trasy. Silný provoz je totiž vážně poničil.