Blažek žádá šéfa žalobců o vysvětlení zásahu ÚOOZ v kauze Nagyová

Praha – Odstupující ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), poslal nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi dopis s žádostí o odpověď na otázky týkající se zásahu ÚOOZ na Úřadu vlády. Detektivové sem přišli 19. 6., čímž odstartovali aféru kolem šéfky Nečasova sekretariátu Jany Nagyové. Blažek v dopise žádá o objasnění některých okolností, podle vyjádření ministerstva tím plní zadání odcházející vlády.

Odcházející ministr položil Zemanovi 22 otázek, v jejichž úvodu se mimo jiné zajímá, proč poznatky olomouckého zastupitelství nedostali pražští policisté, kteří se zabývali trestním oznámením advokáta Václava Lásky v souvislosti s nabídkou funkcí ve státních firmách za složení mandátu takzvaných rebelujících poslanců ODS. Ptá se také, proč se věcí zabýval i ÚOOZ a zda vůbec policisté o pralalelním vyšetřování věděli.

Blažek se také v dopise optal, zda se v souvislosti s případem prověřují i kroky bývalého státního zástupce Libora Grygárka nebo jiného státního zástupce v Praze, stejně tak zkoumá na čí rozhodnutí se nakonec zásah uskutečnil takovým způsobem a kolik stál.

Nejvyšší státní zástupce by měl osvětlit i plán dalšího vyšetřování a zda není záměrně protahován. „Proč bylo zatím k dnešnímu dni provedeno jen několik výslechů, přičemž výslech svědka Ing. Miroslava Kalouska proběhl navíc na základě jeho výslovné žádosti?“ stojí v dopise odcházejícího ministra spravedlnosti Pavla Blažka.

Z vyjádření ministerstva spravedlnosti: „Ministr Pavel Blažek tím plní zadání vlády, ale odpovědi, vzhledem ke střídání na ministerských postech, už půjdou k rukám nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Na jejím rozhodnutí pak bude záležet, jak s nimi naloží.“

„Jakmile pan nejvyšší státní zástupce dopis obdrží, prostuduje si ho, poté na něj odpoví přímo ministrovi, respektive paní ministryni (Marii Benešové). Je na něm, jak dlouho bude dopis studovat,“ uvedla mluvčí nejvyššího zastupitelství Helena Markusová pro ČT.