Bezpečnost ve světě se od 11. září nezlepšila, shodují se Bělobrádek s Filipem

Pavel Bělobrádek a Vojtěch Filip hosty OVM (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní situace ve světě se od útoku na Spojené státy 11. září 2001 nezlepšuje. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli předseda lidovců Pavel Bělobrádek a šéf komunistů Vojtěch Filip. Ten označil následný zásah Spojených států v Iráku za hrubou chybu. Vicepremiér Bělobrádek ale spoluúčast Česka na mezinárodních intervencích po 11. září vidí jako správnou.

Předseda KSČM se domnívá, že jak oficiální zpráva o 11. září, tak spiklenecké teorie o zinscenování tohoto činu „neříkají úplnou pravdu“. „Myslím si, že budeme muset ještě dlouho čekat, než se dozvíme pravdu o 11. září,“ míní Filip s tím, že nárůst nebezpečí pro občany je od té doby mimořádně vysoký.

„Jsem přesvědčen, že Česká republika pořád zůstává bezpečnou zemí a určitě i vláda tohle nepodceňuje a posílení policie, bezpečnostních složek i armády, přestože podle KDU-ČSL není pořád dostatečné, je jasnou zprávou,“ reagoval v polední diskuzi ČT předseda lidovců Bělobrádek.

Podle Filipa byla invaze do Iráku v roce 2003 zbytečná, a navíc eskalovala nebezpečnou situaci ve světě. „A pokud jde o Libyi a Sýrii, myslím si, že to byla hrubá chyba paktu NATO a všech těch, kteří si myslí, že tím vytvořili něco bezpečnějšího. Tím se vytvořilo největší nebezpečí, které momentálně tady u nás panuje a vlastně spustilo tu migrační krizi. Bez napadení Libye, bez napadení Sýrie, bez vyvolání toho konfliktu by něco takového nebylo,“ uzavřel. 

Bělobrádek: Vláda schodek rozpočtu na rok 2017 měnit nebude

Vicepremiér Pavel Bělobrádek se také vyjádřil ke schvalování návrhu státního rozpočtu na příští rok, který má vláda na programu pondělního jednání. Podle něj ještě ke schválení rozpočtu nedojde. Zbývá prý dořešit nevypořádané připomínky několika resortů, například peníze na některá tabulková místa.

Pavel Bělobrádek v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24

Plánovaný schodek ve výši 60 miliard korun ale vláda měnit nebude, i když příjmy a výdaje letošního rozpočtu by mohly nakonec být vyrovnané. „Předpokládám, že je vždycky lepší připravit se na horší variantu a potom mít lepší číslo ve finále,“ řekl Bělobrádek. „Ta dohoda je evidentní, ta dohoda je koaliční a těch 60 miliard tam zůstane,“ dodal. 

Ministerstvo financí v aktuálním návrhu rozpočtu zvýšilo v porovnání s jarní předlohou výdaje většině ministerstev a úřadů. Polepší si například ministerstva školství, vnitra a dopravy. Méně peněz by naopak měla dostat ministerstva pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu a zdravotnictví. S méně penězi počítá úřad Andreje Babiše (ANO) i na obsluhu státního dluhu. Součástí návrhu, který je na vládním webu, jsou nové kapitoly rozpočtu – Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí a Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře.

Babišův úřad v původním návrhu rozpočtu na příští rok navrhoval schodek 48,5 miliardy korun. Zároveň ale upozornil, že je možné výdaje zvýšit o 11,5 miliardy korun tak, aby byla dodržena dohoda koaličních stran. Ta počítala příští rok se schodkem 60 miliard korun. S takovým deficitem při celkových výdajích ve výši zhruba 1,305 bilionu korun také aktuální návrh rozpočtu počítá.