Bez daňového zvýhodnění přestaneme zaměstnanecké benefity nabízet, hrozí některé firmy

UDÁLOSTI: Firmy zvažují útlum zaměstnaneckých benefitů (zdroj: ČT24)

Firmy dle Unie zaměstnavatelských svazů hrozí ukončením benefitů pro volný čas zaměstnanců.  Reagují na vládní konsolidační balíček, který obsahuje plán zrušit osvobození benefitů od daně. Kabinet tím chce uspořit 1,4 miliardy korun.

„Vytratí se tím záměr státu i zaměstnavatelů motivovat zaměstnance k tomu, aby odpočívali, aby sportovali, aby žili zdravě,“ míní manažer pro marketing a nábor z ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Například ve firmě Aero Vodochody dávají na benefity každý měsíc asi čtyři miliony. Kdyby byly zatížené daní, uvažovali by o jejich omezení. „Poměrně hodně se to využívá na vzdělávání, na různé kroužky dětem, tábory dětem a tak dále,“ vyjmenoval personální ředitel Aero Vodochody Luboš Tejkl.

Některé dentální hygieny a fitness centra se v případě omezení benefitů obávají úbytku návštěvníků. „Předpokládám, že spousta pacientů by třeba chodila s menší frekvencí návštěv, než by eventuálně potřebovala,“ upozorňuje dentální hygienička Petra Hetfleišová.

„Věřím, že hodně lidí cvičit nepřestane, že budou chodit stále. Ale je velké ohrožení, že tomu tak nebude. Když budou muset šetřit, tak samozřejmě nejprve začínáte šetřit na hobby, až pak na věcech, které potřebujete,“ soudí ředitel Form Factory Fitness Štefan Blahovec.

94 procent firem by benefity přestalo poskytovat nebo je omezilo

Vláda počítá s tím, že zrušením podpory benefitů uspoří 1,4 miliardy korun. Aktuálně zaměstnanecké benefity poskytuje téměř devadesát procent firem. Nejvíc z nich nabízí příspěvky na nákup zboží v lékárnách, optice a na dovolenou.

Více než polovina zaměstnavatelů podporuje sport, lázeňské pobyty, rehabilitace nebo zdravotní masáže. Zhruba třetina společností nabízí proplacení části nebo celých nákladů na dětské tábory. Specifickým benefitem jsou pak stravenky, které má 49 procent zaměstnanců.

Ke konci loňského roku bylo v Česku přes půl milionu firem. Podle Unie zaměstnavatelských svazů by v případě daňové úpravy přestalo 94 procent firem benefity zcela poskytovat nebo je omezilo.

Stravenky

Pro většinu lidí, kteří využívají nejčastější benefit, tedy stravenky, se nic nezmění. Například Petr Kadleček dostává v práci stravenky a jako většina zaměstnanců na ně částečně přispívá.  „Stravenka je v hodnotě sta korun a firma přispívá čtyřicet procent,“ uvedl Kadleček. Na tyto uživatele se plánované vládní změny vztahovat nemají. 

Kabinet chce zrušit osvobození nadlimitních stravenek, které mohou být oproti stravenkovému paušálu poskytovány bez limitu a mohou činit řádově i tisíce korun denně. V souvislosti s tím chce vláda upravit stravovací paušál tak, aby ho mohly adekvátně čerpat i zaměstnanci na delších pracovních směnách.

Stravovací benefity ve firmách
Zdroj: Hospodářská komora / ČT24