Až pitva prokáže, kdo může za smrt 10letého chlapce

Praha - Příčinu smrti desetiletého chlapce z Jirnů v Praze-východ by měla objasnit až dnešní pitva. Hoch zemřel poté, co upadl z neznámého důvodu do kómatu. Rodiče ani přivolaní záchranáři ho již nedokázali oživit. Jeho rodiče tvrdí, že s ním byli dvakrát v nemocnici, ale lékaři je poslali domů. Vedení pražské Thomayerovy nemocnice, kde chlapce ošetřovali, ale pochybení odmítá. Policisté nyní čekají na výsledek pitvy, až poté mohou určit, zda někdo něco zanedbal.

Rodiče před polednem zavolali záchranáře k dítěti, které mělo již několik dnů horečku a bylo apatické. „Den předtím byli prý dvakrát na pohotovosti a dvakrát je poslali domů,“ uvedla mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková. Před lékaři se syna pokoušeli resuscitovat i rodiče podle telefonických instrukcí dispečinku.

Chlapec upadl do bezvědomí ve chvíli, kdy zoufalí rodiče telefonovali na záchranku, a zemřel i přes půlhodinovou snahu záchranářů o jeho oživení. „Naše posádky okamžitě zahájily neodkladnou resuscitaci, včetně žilního vstupu, zajištění dýchacích cest, bohužel už při příjezdu zde byly známky smrti, resuscitace pokračovala asi půl hodiny bez úspěchu,“ popsal snahy lékařů ředitel Záchranné služby Středočeského kraje Martin Houdek.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Thomayerova nemocnice pochybení odmítá

Chlapce již dříve ošetřovali v Thomayerově nemocnici. Byl dvakrát na pohotovosti - poprvé ho poslali domů, podruhé ho již odeslali na pediatrickou kliniku. Mluvčí nemocnice tvrdí, že ze strany jejich lékařů rozhodně k zanedbání péče nedošlo. „Testy neprokázaly rozvrat vnitřního prostředí, testy neprokázaly ani bakteriální infekci, to znamená zánět, takže v tu chvíli byly všechny výsledky v normě,“ uvedla mluvčí nemocnice Martina Štanclová. Ovšem za lékaře pohotovostní služby, kteří prováděli to prvotní ošetření, mluvčí mluvit nemohla, protože pohotovost v areálu nemocnice provozuje společnost Pragomedica.

Během víkendu to nebylo jediné úmrtí – v ústecké nemocnici v neděli zemřel na meningitidu jedenáctiměsíční chlapec, kterého z Jablonce nad Nisou přepravil vrtulník. Mluvčí ústecké nemocnice k případu řekl, že chlapec již při transportu zkolaboval. Lékařům se ho v nemocnici již nepodařilo oživit.