Audit odhalil 48 pochybných smluv v CzechTourismu, více než polovina peněz mířila do tří krajů

Události ČT: Audit odhalil pochybení v CzechTourismu (zdroj: ČT24)

Interní audit odhalil vážné nesrovnalosti ve státní agentuře CzechTourism. Kontrola se týkala zejména odboru vedeného Alešem Pangrácem. Právě na něho se soustředila nedávná policejní razie. Podle policejního dokumentu je spolu s šéfkou ministerstva pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO) podezřelý v kauze údajného dotačního podvodu.

Audit mimo jiné kritizuje, že přes padesát procent peněz mířilo jen do třech regionů. Nejčastěji do Plzeňského a Karlovarského kraje a Prahy. Zatímco do „nejúspěšnějšího“ Plzeňského kraje šlo v roce 2017 přes milion a půl, do Olomouckého na chvostu tabulky to bylo pouze 70 tisíc, do Ústeckého a Jihomoravského pak po necelých sto tisících. Navíc pětinu zakázek zajišťovaly jen čtyři firmy.

S tím souvisí i další nešvar. U desítek zakázek audit upozorňuje na chyby v procesu výběru dodavatele a fakturace díla. Častým případem byla fakturace prací ještě před jejich dodáním a vůbec podpisem smlouvy.

Výdaje na akce v regionech
Zdroj: ČT24

U řady případů došlo u zakázek s hodnotou pod 200 tisíc korun k uzavření dohody pouze ústně, což je proti vnitřním předpisům agentury CzechTourism. Podle nich je vždy třeba k uzavření zakázky písemná smlouva a objednávka.

A závěrem audit upozorňuje, že u takových dodávek je „značně ztíženo“ případné právní vymáhání ve chvíli, kdy dojde k vadnému plnění. Audit upozornil také na riziko porušení zákona o finanční kontrole a vnitřních norem společnosti.

Audit spočítal, že problematických smluv bylo 48. Týkaly se třeba závodu běžkařů v Ostravě. Czechtourism si tady objednal propagaci Česka v hodnotě 120 tisíc korun. Audit ale upozornil na to, že objednávka byla vystavena 44 dní po realizaci plnění. A že byl smluvní vztah uzavřen bez předběžného schvalovacího procesu.

„Jednalo se o pochybení konkrétního člověka, zaměstnance, jednotlivce,“ uvedla mluvčí agentury CzechTourism Renata Kasalová. Šlo o jednoho z manažerů CzechTourismu Aleše Pangráce. Ten měl na starost zejména propagaci regionů. „Nebylo nakládáno hospodárně a efektivně s finančními prostředky,“ dodala Kasalová. 

Manažera Aleše Pangráce šéfka CzechTourismu Monika Palatková před měsícem propustila. Jeho jméno se objevilo také při listopadové policejní razii. Spolu s ministryní Dostálovou je podle policie podezřelý z trestného činu.

Ze závěrů interního auditu
Zdroj: ČT24

„Já na tohle nemůžu odpovídat, nezlobte se,“ reagoval bývalý šéf regionálního odboru Czech Tourismu Aleš Pangrác na otázku, zda připouští nějaké nesrovnalosti.

Sama ministryně pro místní rozvoj jakékoli pochybení odmítá a policii chce vše vysvětlit. „My jsme dokonce zavedli transparentní kritéria na výběr těch eventů (akcí – pozn. red.), aby se takzvaně nemohly leštit kliky na CzechTourismu,“ reagovala Dostálová.

Její jméno se ve zmiňovaném auditu neobjevuje. Ministerstvo pro místní rozvoj před Vánoci vyhlásilo na post ředitele CzechTourismu výběrové řízení. Dosud agenturu vede Palatková. „Atmosféra je taková, že jedeme dál, dokončujeme všechny projekty. A stojíme si za naším vedením, za paní ředitelkou,“ dodala mluvčí Kasalová.

Sama policie odmítá o vyšetřování v CzechTourismu blíže informovat, podle žalobců potrvá ještě několik týdnů, než se podaří vyhodnotit všechny důkazy.