ANO chce kvůli obvinění policejních špiček pozvat Ištvana na vládu a Šlachtu před poslance

ANO chce kvůli obvinění policejních špiček pozvat Ištvana na vládu (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO chce na jednání vlády pozvat olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana i odcházející vedení ÚOOZ a ve sněmovně pak prosadit slyšení Roberta Šlachty před všemi poslanci. Bezpečnostní výbor Šlachtovi včera prostor k vyjádření nedal. Podle sociálních demokratů má obvinění policejních špiček v souvislosti s chystanou reorganizací řešit parlamentní vyšetřovací komise. „Vyšetřovací komise nebude fungovat. To bude nadlouho,“ oponuje Andrej Babiš (ANO).

Podle sociálních demokratů bezpečnostnímu výboru nepřísluší, aby řešil obvinění mezi policisty. Chtějí ale zřízení parlamentní komise. „Já si myslím, že by měla vyšetřit celé spektrum problémů, které se kolem toho staly,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Zřízením vyšetřovací komise by se mohli poslanci zabývat v úterý. Nápad má podporu i z opozičních řad.

Myslím, že tam budou protichůdné zájmy, jedni budou chtít vyšetřovat postup policejního prezidenta, druzí budou chtít vyšetřovat druhou stranu.
Pavel Bělobrádek

Odstupující vedení ÚOOZ je připravené komisi popsat údajné úniky ze spisů. Podezření čelí samotný policejní prezident Tomáš Tuhý, který se brání mimo jiné trestním oznámením. Tuhý podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů trestní oznámení kvůli prohlášení šéfa ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiřího Komárka. Ten pro ČT uvedl, že je Tuhý podezřelý z úniku informací při objasňování stamilionové hospodářské kriminality.

Šlachta svou rezignací reagoval na reorganizaci policie, při které mají být stávající ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) zastřešeny národní centrálou boje proti organizovanému zločinu. Proti se nepostavil pouze Robert Šlachta, nýbrž i státní zástupci v čele s Pavlem Zemanem a také druhé nejsilnější parlamentní uskupení – hnutí ANO.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vicepremiér Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Robert Pelikán dokonce hrozili vypovězením koalice resp. rezignací, k tomu však nedošlo ani poté, co ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Tuhého návrh podepsal.

Koalice se v úterý sešla, aby jednala o revizi koaliční smlouvy. Výsledkem nebyly žádné závratné změny. Roztržka mezi stranami nicméně ještě úplně u konce není. Pokračuje například spor o to, zda k policejním problémům svolat další jednání Bezpečnostní rady státu, jak požadují ANO a KDU-ČSL, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se tomu ale brání.