Anketu Zákon roku 2017 vyhrál nález Ústavního soudu o zrušení části EET

Zákonem roku 2017 se stal nález Ústavního soudu k elektronické evidenci tržeb (EET), který v prosinci odložil třetí a čtvrtou vlnu EET a zrušil několik již platných ustanovení. Zvítězil v hlasování devátého ročníku ankety pod záštitou České advokátní komory a Hospodářské komory ČR.

Nález Ústavního soudu k EET získal téměř dvě pětiny hlasů a podle pořadatelů pro něj byla jak většina zúčastněných podnikatelů, tak i právníků, daňových poradců, neziskového sektoru a novinářů. „Důvod, proč byl tento nález do nominací zařazen a proč evidentně většinu hlasujících tak zaujal, bylo jeho širší poselství, jak má stát podnikání (a nejen to) regulovat,“ uvedl k výsledkům ankety předseda její Nominační rady Tomáš Babáček.

Na druhém místě skončil podle hlasování odborné veřejnosti zákon o platebním styku implementující evropskou směrnici o platebních službách (PSD2) a na třetím novela stavebního zákona

Hlasující z řad odborné veřejnosti vybírali z pětice předpisů. Tu během ledna 2018 vybrali členové Nominační rady, kterou tvoří zástupci oborových autorit z oblasti práva a byznysu a zasedá v ní také moderátorka a redaktorka ČT Světlana Witowská. Nominovány mohly být obecně závazné právní předpisy České republiky či Evropské unie, které nabyly platnosti v uplynulém roce. Od února z nich mohli lidé vybírat na webu nebo na vybraných akcích.