Agrotec dostal od státu odškodnění za nezákonné stíhání v kauze zakázek České pošty

Ministerstvo spravedlnosti vyhovělo společnosti Agrotec z holdingu Agrofert. Stát jí musí zaplatit 620 tisíc korun jako odškodnění za nezákonné stíhání v kauze manipulací se zakázkami České pošty. Česká televize to zjistila z rozhodnutí, které získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím od ministerstva spravedlnosti. Soud pravomocně osvobodil firmu i jejího manažera. V druhé části kauzy, ve které se manipulovaly stavební zakázky, soud udělil podmínky.

Firma Agrotec dostane téměř celou částku, o kterou žádala. Resort jí nepřiznal pouze 18 tisíc korun. „Ministerstvo spravedlnosti ČR činí nesporným náhradu nákladů právního zastoupení v celkové výši 620 824,38 Kč,“ stojí v rozhodnutí ministerstva.

Policie začala stíhat Agrotec a další osoby v květnu 2014. Obžaloba směřovala proti pěti bývalým manažerům pošty, pěti zástupcům firem a třem společnostem včetně Agrotecu. Státní zástupce je vinil ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, některé i z podplacení nebo porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Soudy společnost ale pravomocně zprostily viny 19. dubna 2021. Podle nich se nepodařilo prokázat, že by skutky spáchali obžalovaní.

Firma podle obžaloby dodávala pneumatiky

K trestné činnosti podle obžaloby docházelo v letech 2012 až 2013, kdy Česká pošta kupovala od Agrotecu náhradní díly do aut bez zadávacího řízení, a to zhruba za 17 milionů korun.

Státní zástupce obžaloval i bývalého manažera Agrotecu Pavla Richtera. I jeho soudy nakonec osvobodily. „Pravomocné rozhodnutí vrchního soudu vítáme. Soud tak definitivně potvrdil náš názor, který dlouhodobě zastáváme, že k žádnému porušení zákona nedošlo ani ze strany právnické osoby, ani ze strany našich zaměstnanců,“ uvedl dříve mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka.

Před soudem skončil i tehdejší ředitel poštovní sekce řízení dopravy České pošty Patrik Zeithaml. Ten dle žalobců dodávku pneumatik od Agrotecu zařídil. Jeho stíhání ale soud zastavil už v roce 2018.

Pošta upřednostňovala některé dodavatele

Kauza měla dvě části. Ta další se týkala manipulací se zakázkami na úpravy interiérů pošt a modernizace přepážek na pobočkách v celé České republice. V ní mezi roky 2012 a 2014 podle žalobce pět osob umožnilo, aby zakázku získaly předem určené firmy.

Mezi obžalovanými byl například bývalý zástupce generálního ředitele České pošty Richard Soldán nebo společnost Radekov. Soudy v této větvi uložily nakonec podmínky a peněžité tresty. „Z celkové kauzy byl zřejmý privilegovaný přístup České pošty k některým dodavatelům,“ uvedla po rozhodnutí předsedkyně odvolacího senátu. Někteří obžalovaní uzavřeli se státním zástupcem dohodu o vině a trestu nebo soud upustil od potrestání.