Advokáti ex offo si stěžují na nespravedlivé přidělování kauz

Advokáti ex offo si stěžují na nespravedlivé přidělování kauz (zdroj: ČT24)

Už několik let si advokáti stěžují na údajně netransparentní přidělování obhajob placených státem. Tvrdí, že policisté v některých krajích oslovují pouze vybrané advokáty – ty ostatní prý prozvánějí ze skrytých čísel a přeskakují je v pořadí jako nedostupné. Vedení policejního sboru to odmítá, část soudů nicméně kvůli stížnostem změnila praxi tak, že advokáty obvolává přímo jejich pracovník.

Za obhajování nemajetných vyplatí stát přes půl miliardy ročně, a advokáti si proto hlídají, aby se případy rozdělovaly férově. „Docházelo k přeskakování a de facto k jakési selekci ustanovených obhájců,“ říká zlínský advokát Miloslav Jančík.

Soudy přidělují kauzy podle abecedního seznamu. Někde je ale prý praxe taková, že obhájcům telefonuje policie, často ze skrytého čísla, na které nelze zavolat zpět. A pokud advokát hovor nepřijme, je v seznamu přeskočen. Takové stížnosti se měly v minulosti opakovat třeba na Zlínsku. „Prozvonění z neznámého čísla bylo jednu dobu velice typické. Takže si prostě policisté vybírali, koho chtějí a koho ne,“ říká advokát Jančík.

Na krajském ředitelství policie Zlínského kraje žádnou písemnou stížnost podobného typu ovšem neevidují, sdělil České televizi tamní vrchní inspektor Petr Jaroš. Údajně nespravedlivé přidělování obhájců ex offo v minulosti však už některé advokáty rozhořčilo natolik, že dokonce sami požádali soud, aby je ze seznamu definitivně vyškrtl.

Zlínský soud už advokáty obvolává sám

Taky proto zlínský soud místní praxi změnil a advokáty obvolává sám – z viditelného čísla, které se dá kontaktovat zpět. „O každém telefonátu je veden záznam a do samotného systému se třeba uvádí důvod: Odmítl, je na dovolené v Řecku,“ vysvětluje mluvčí Okresního soudu ve Zlíně David Kolumber.

Na podobný systém už přešla většina soudů a stížností díky tomu ubylo. „V zásadě si myslím, že panuje shoda napříč justičními orgány na tom, aby byl systém implementován transparentním způsobem,“ konstatuje místopředseda České advokátní komory Robert Němec. O jeho plošném zavedení nyní advokátní komora vyjednává s ministerstvem spravedlnosti.