ADRA učí zemědělce na Haiti pomocí obrázků

Praha - Česká pobočka humanitární organizace ADRA už investovala do Haiti zhruba polovinu z 22 milionů korun, které vybrala po ničivém zemětřesení od českých dárců. Čtvrtinu částky organizace použila v první fázi humanitární pomoci, kdy bylo potřeba distribuovat balíčky první pomoci nebo čističky vody. Přibližně stejný podíl pak vložila do spuštění vzdělávacího projektu, který má Haiťanům pomoci zlepšit zemědělství.

„Těsně po zemětřesení bylo potřeba zajistit první pomoc raněným, přísun pitné vody a potravin. Poté jsme stavěli přístřešky a nyní se chceme zaměřovat na rozvoj zemědělství,“ uvedl koordinátor projektu Lukáš Laube. Projekt připravují Češi společně se svými kolegy z kanadské pobočky organizace ADRA. Velká část Haiťanů je negramotná, výuka zemědělských metod proto probíhá formou obrázků. „Díky tomu je vhodná i pro žáky základních škol. Na ty bychom se nyní rádi zaměřili, protože základní škola je často jediné vzdělání, které obyvatelé Haiti v životě získají,“ dodal Laube.

Organizace se chce zaměřit i na obnovu vodních zdrojů

Kromě humanitární pomoci a rozvoje zemědělství Češi v uplynulém roce také opravili vodní zdroj, který zásobuje vodou zhruba 3 000 rodin. Právě na obnovu vodních zdrojů by se ADRA ráda zaměřila v dalších letech, kdy na Haiti bude působit: „Díky rekonstrukci zdrojů pitné vody se daří radikálně snížit počet nemocí, jako je například cholera.“

V karibské zemi dlouhodobě působí tři čeští odborníci. Další dva je podporují z České republiky. S Čechy přímo na Haiti spolupracuje desítka místních obyvatel. Najít v zemi zemědělské odborníky sice není problém, těžší ale je, aby neutekli. „Mají totiž vysoké požadavky na platy a klidně odejdou pracovat pro jinou organizaci,“ vysvětlil Laube.

Hi-res
Zdroj: ČT24