Porodnice na Zlínsku a na Brněnsku praskají ve švech

Zlín – O rekordech v počtu narozených dětí se už měsíc a půl před koncem roku hovoří v porodnicích ve Zlínském kraji. Zejména Baťova nemocnice ve Zlíně – ta kvůli náporu rodiček už zažila i krušné chvíle, kdy jí chyběla lůžka pro maminky v šestinedělí. Za měsíc se tady narodí až 250 miminek. A stává se dokonce, že chybí lůžka na poporodní péči. Rodičky proto musí ukládat i na jiná oddělení, první po ruce je gynekologické. Lékaři navíc čekají, že miminek bude přibývat.

Zdeněk Adamík, primář gynekologicko-porodnického oddělení Baťovy nemocnice, potvrdil, že obrat na porodním sále je veliký, zatímco komfort rodiček po porodu skutečně o trochu menší. Nedostatek poporodních lůžek ovšem netrápí jen Zlín. Podobnou zkušenost má za sebou letos i Uherskohradišťská nemocnice. „Občas se nám stane, že máme takový počet maminek, že je nejsme schopni umístit na našem oddělení šestinedělí, potom nám vypomáhají další oddělení, třeba dětské,“ uvedl mluvčí nemocnice v Uherském Hradišti Jan Hrdý.

„Jednu chvíli máme hodně porodů, tak jako v září, kdy jsme téměř nestačili ukládat pacientky po porodu. Jsou to vlny, ale celkově jde počet porodů nahoru,“ dodal Zdeněk Adamík. Už teď se počet narozených dětí téměř rovná počtu miminek za celý rok 2004. A lékaři navíc čekají do konce roku dalších 300 porodů. A možná ještě více. Porodnice krajské Baťovy nemocnice ve Zlíně navíc přebírá těžší předporodní i poporodní stavy z okolních okresních nemocnic. Zdeněk Adamík doplnil, že obtížnější a riziková těhotenství nemocnice přebírá včetně vedení porodu.

Porodnice v Baťově nemocnici je ve Zlíně jediná, další je ve Vsetíně a v Kroměříži, tedy několik desítek kilometrů vzdálené. Lékaři proto nevylučují, že se situace s nedostatkem lůžek může opakovat. Ani v Brně na tom porodnice nejsou s počtem míst nejlépe. Brněnské porodnice jsou přeplněné, porodní sály přetížené, a když se nemocnicím sejde více porodů zároveň, nastávající maminky rodí i na jiných nemocničních sálech. Obsazené jsou i pokoje budoucích rodiček a šestinědělek. Například porodnické oddělení Nemocnice Milosrdných bratří letos podle mluvčího nemocnice Pavla Gejdoše eviduje zhruba o deset až patnáct procent porodů více než loni, a to i přes to, že uplynulý rok nemocnice zaznamenala rekord čtvrtstoletí.