Romney: Nechápu, proč se nedají otevřít okénka v letadle

Kalifornie - Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney z trapasů zřejmě nevyjde. Během kampaně veřejnost opět překvapil, když se zeptal, proč se nedají okénka v letadlech otevírat. Na shromáždění v Kalifornii zmínil víkendový zážitek jeho manželky. Její letadlo muselo nouzově přistát, protože na palubě hořelo. Romneyho ženě se přitom špatně dýchalo. Republikánský kandidát proto hloubal, že by bylo lepší, kdyby mohla dýchat čerstvý vzduch z otevřeného okénka.

„Když na palubě letadla hoří, nemáte kam utéct. Nemáte kyslík a nemůžete ho ani nijak dostat zvenku letadla dovnitř, protože okénka se nedají otevřít. Nechápu, proč to tak je. Je to opravdu problém. Je to velmi nebezpečné. Moje žena se dusila a mnula si oči. Naštěstí bylo na palubě dost kyslíku pro pilota a kopilota, takže bezpečně přistáli v Denveru,“ řekl Romney.   

Na palubě letadla jeho ženy došlo ke zkratu a od toho začalo hořet. Letoun proto musel nouzově přistát. Odborníci přitom mají jasno, proč se okénka v letadle neotvírají. Za prvé by kyslík zvenku jen podpořil hoření, a požár by se tak rozšířil, a za druhé by otevřením okénka v letadle poklesl tlak a trup by se dokonce mohl roztrhnout.

Romney zřejmě trapasy přitahuje. Jenže nutno říci, že si je působí sám tím, co říká. Naposledy pobouřilo Ameriku video, ve kterém se nelichotivě vyjádřil o Obamových voličích. Před časem si spletl sikhy s šejky. Romney se také moc dobře neuvedl na své zahraniční cestě. Nejprve v Londýně urazil Brity, když zapochyboval o jejich připravenosti na olympiádu. Pak popudil Palestince, když označil Jeruzalém za hlavní město Izraele. A nakonec během zahraniční cesty jeho mluvčí sprostě křičel na novináře v Polsku.