Ostrava pobízí jihokorejského výrobce pneumatik, aby stavěl v Mošnově

Ostrava - Možnost, že by po Hyundai mohla přijít do Moravskoslezského kraje další jihokorejská firma, je reálnější. Zastupitelé Ostravy odhlasovali, že poskytnou výhodné podmínky jihokorejskému výrobci pneumatik firmě Nexen, která si vybírá místo pro novou továrnu. Uvažuje o průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku. Zastupitelé Ostravy se shodli, že by město prodalo potřebné pozemky jen za sto padesát korun za metr čtvereční. Podle posledního znaleckého posudku má přitom metr čtvereční v mošnovské zóně cenu tři sta šedesát korun.

Primátor Ostravy Petr Kajnar z ČSSD sdělil podrobnosti zvažované investice, která by měla dosáhnout asi deseti miliard korun a přinést v první fázi zaměstnání devíti stovkám lidí, výhledově až třem tisícům.

Jihokorejská firma potřebuje pro svůj závod asi pětatřicet hektarů. „Je to zhruba pětačtyřicet procent zbývající volné plochy v této průmyslové zóně. Prodejem pozemků by město získalo více než padesát dva milionů korun,“ uvedl Kajnar a dodal, že stavět by se mohlo začít kolem roku 2015. Podle Kainara se o to, že zástupci firmy Nexen zamířili na sever Moravy, zasloužila vláda Jiřího Rusnoka. Připustil ale, že uchazečů je více. „Firma se zajímala o možnosti stavět v Polsku, Maďarsku nebo Slovensku, v Česku také v severočeské průmyslové zóně Triangle,“ doplnil primátor.

Průmyslová zóna
Zdroj: ČT24

Do průmyslové zóny v Mošnově už investoval stovky milionů stát, čtvrt miliardy zaplatilo také město. Celkem stála příprava areálu více než miliardu. Zastupitelé Ostravy dali při hlasování najevo, že o příchod firmy Nexen do zóny stojí, a to i za cenu nižšího výnosu z prodeje pozemků. Krize v OKD i v dalších průmyslových podnicích v regionu přinese v dohledné době propouštění. Zástupci města, kraje i vlády slíbili, že budou věnovat velkou pozornost vzniku nových pracovních míst.

Firma Nexen se snaží s výrobou pneumatik expandovat. Provozy má zatím v jižní Koreji a v Číně.