Hejtman Holiš se vzdal postu starosty. Rožnov pod Radhoštěm bude řídit Jiří Pavlica

Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku vede nově menšinová koalice hnutí ANO a sdružení Zdravý Rožnov. Starosta Radim Holiš (ANO), který je také hejtmanem Zlínského kraje, v úterý rezignoval, tento krok již dříve avizoval. Nahradil ho Jiří Pavlica, zastupitel města za hnutí ANO. Z koalice odešlo sdružení Nezávislí Rožnováci. Změny ve vedení města v úterý schválili zastupitelé, pro nového starostu bylo 11 z 20 přítomných zastupitelů.

Město s více než 16 tisíci obyvateli dosud vedla koalice hnutí ANO se sdruženími Nezávislí Rožnováci a Zdravý Rožnov, v 21členném zastupitelstvu měla 14 křesel. V opozici skončili po volbách lidovci, ODS, Nezávislí a Soukromníci a Piráti. Po obsazení postu hejtmana Holiš oznámil, že coby starosta Rožnova skončí, vhodný nástupce se však podle něj nenašel a koalice se dohodla na jiném řešení.

Od března byl Holiš neuvolněným starostou s malým úvazkem, třetím místostarostou se stal Jiří Melcher (ANO). Holiš chtěl podle svých slov dotáhnout projekty, na kterých pracoval, starostou byl druhé volební období.

Podle Nezávislých Rožnováků však spolupráce v koalici nefungovala. Podle sdružení se také ukázalo, že řídit kraj z pozice hejtmana a radnici Rožnova pod Radhoštěm z pozice starosty souběžně nelze. Na červnovém zasedání zastupitelstva oznámili Nezávislí Rožnováci rezignaci Martina Drápala na pozici radního a Jana Kučery na pozici místostarosty, a to k nynějšímu zářijovému termínu. Sdružení také oznámilo rozvázání koaliční spolupráce. Důvodem byla podle sdružení nefungující spolupráce v koalici. Hnutí ANO a sdružení Zdravý Rožnov navrhla menšinovou koalici.

Vítězné ANO získalo ve volbách sedm mandátů, druzí Nezávislí Rožnováci čtyři mandáty, na třetím místě byl Zdravý Rožnov se třemi mandáty. Nová menšinová koalice bude mít v zastupitelstvu deset mandátů. První místostarostkou je Kristýna Kosová (Zdravý Rožnov), která byla dosud druhou místostarostkou. Druhým místostarostou je Jiří Melcher (ANO), funkci bude vykonávat jako neuvolněný.

Spor ohledně zaměstnání

Pavlica v úterý uvedl, že je připraven starostovskou zodpovědnost převzít. „Nejvíce si nyní přeji, ať město dovedeme do dalších řádných voleb, a realizovat co nejvíce připravených projektů,“ uvedl.

Opoziční zastupitelé mu před volbou vyčítali, že se nechce vzdát svého zaměstnání, přestože bude uvolněným starostou. „Je to každodenní práce, není limitovaná tím, který čas bude mít k dispozici,“ uvedla opoziční zastupitelka Markéta Blinková (ODS). Město si podle opozičních zastupitelů zaslouží plnohodnotného starostu, který se Rožnovu bude plně věnovat. Město je nyní navíc bez tajemníka.

Pavlica, který je v managementu soukromé společnosti, uvedl, že nejde o mandát starosty na plné volební období a má závazky vůči svému zaměstnavateli. Od ledna by se však měl jeho úvazek v zaměstnání snížit. Podle Holiše jde o přechodnou dobu, projekty jsou připravené a manažerské schopnosti Pavlici jsou dostatečné.

Místostarostka Kosová uvedla, že si je vědoma nedokonalosti navrženého řešení, lepší návrh však není. „Dohodli jsme se, že je možné poslední rok dosloužit a dokončit strategické projekty,“ uvedla Kosová. Volbu nového starosty podpořili z opozičních zastupitelů Libor Adámek (Piráti) a Radúz Mácha (Nezávislí a Soukromníci). „Ač to není optimální řešení, jiné není. Neznamená to ale automatickou podporu všeho, co bude koalice předkládat,“ uvedl Mácha.