Odložené primárky v Connecticutu vyhráli Trump a Biden. Nominaci do voleb mají oba jistou

Odložené prezidentské primárky demokratů a republikánů v americkém státě Connecticut vyhráli podle očekávání současný šéf Bílého domu Donald Trump a jeho rival v podzimních volbách Joe Biden. Úterní hlasování, které se původně mělo konat už v dubnu a přesouvalo se kvůli pandemii nemoci covid-19, definitivně uzavřelo nominační proces.

Biden získal v posledních primárkách před nominačním sjezdem demokratů, který se uskuteční příští týden v Milwaukee, přes 80 procent hlasů. Senátor Bernie Sanders, který z klání o nominaci odstoupil už v dubnu, obdržel kolem 12 procent hlasů.

Stejně jednoznačné jsou výsledky u republikánů, kde podle listu The New York Times získal Trump přibližně 75 procent hlasů.

Oba kandidáti mají už delší dobu nominace svých stran pro listopadové americké prezidentské volby zajištěné. Definitivně budou ovšem potvrzeny až na stranických sjezdech v následujících srpnových týdnech, přičemž ten demokratický se má uskutečnit převážně ve virtuální rovině.

Republikáni své shromáždění svolali do Jacksonville na Floridě, kvůli strmému nárůstu nových případů koronaviru v tomto státě pak ale Trump setkání zrušil, a tak stále není jasné, kde a jak přednese svůj nominační projev.