Lékařka Dernerová, která se postavila korupci, obhájila post senátorky. Hokejista Šlégr neměl šanci

Duel mezi Alenou Dernerovou a Jiřím Šlégrem přitáhl vůbec nejméně voličů (zdroj: ČT24)

Jako jediný český hokejista vyhrál Jiří Šlégr domácí ligu, Stanley Cup, mistrovství světa i olympiádu. Jeho soupeřka v souboji o Senát lékařka Alena Dernerová se zase rázně postavila korupci. A v senátním finále nad slavným hokejistou jasně zvítězila. Nestranička Alena Dernerová nominovaná za hnutí Severočeši.cz získala v duelu téměř 71 procent a už ve druhém funkčním období zasedne do Senátu, zatímco Jiří Šlégr se zařadí mezi další poražené kandidáty ČSSD.

Dětská neuroložka Dernerová působí v horní komoře Parlamentu od roku 2010. Do širšího povědomí veřejnosti se dostala jako kritička vedení Ústeckého kraje kvůli nákupům zdravotnické techniky a hospodaření krajského zdravotnictví. Před soud se nakonec dostalo pět manažerů společnosti Krajská zdravotní, rozhodnout by se mělo do konce roku.

Od Nadace Charty 77 dostala lékařka cenu za občanskou statečnost. „Za vystoupení proti tunelování veřejných zakázek při nákupu předražených zdravotnických přístrojů a uzavírání nevýhodných smluv v nemocnicích Ústeckého kraje,“ uvedla porota, která v roce 2010 Alenu Dernerovou ocenila.

Na Mostecku nejnižší účast vůbec

Volební účast na Mostecku byla 10,73 procenta, což je vůbec nejméně v historii senátních voleb v tomto obvodu. V minulých senátních volbách tam přišlo ve druhém kole k urnám 19,28 procenta lidí. Podle Dernerové může za nezájem voličů jednak jejich struktura, jednak jejich znechucení politiky a politikou. Totéž si myslí i Šlégr, podle nějž mají Mostečané pocit, že pro ně dlouhá léta nikdo nic nedělá.

Šlégr byl v letech 2010 až 2013 poslancem ČSSD, stranu ale společně s expředsedou Jiřím Paroubkem opustil a zamířil do jeho LEV-21. Poslanecký mandát kvůli hokeji předčasně složil a v roce 2014 odešel i ze strany. Tématem jeho letošní předvolební kampaně je bezpečnost na Mostecku, především pak ve vyloučených lokalitách. Soustředit se chce i na zneužívání sociálních dávek. Šlégr je zastupitelem města Litvínova za SNK-ED.

Osmapadesátiletá Alena Dernerová po zveřejnění výsledků hlasování uvedla, že svůj mandát považuje za silný a že jeho zpochybňování je jen výsledkem osobních antipatií a nesnášenlivosti. Krátce před prvním kolem voleb vůbec nebylo jisté, zda se jich bezpartijní senátorka zúčastní. Místopředsedkyně hnutí Severočeši.cz totiž požádala o stažení její kandidatury, čemuž mostecká radnice nakonec nevyhověla. Jedno z křídel Severočešů teď zvažuje, zda podá žalobu na neplatnost voleb, nebo na neplatnost hlasování.